IOC-voorzitter Thomas Bach
NOS Sport

IOC steunt besluit IAAF over uitsluiting Rusland

Een dag na het besluit van de internationale atletiekfederatie IAAF om de ban van de Russische atletiek te handhaven en Russische atleten te weren van de Olympische Spelen in Rio, heeft het Internationaal Olympisch Comité laten weten volledig achter die beslissing te staan.

Het IOC liet na telefonisch overleg van de bestuursleden weten dat het toelaten van atleten tot internationale competities, inclusief de Olympische Spelen, de verantwoordelijkheid is van de betrokken internationale federaties. Het IOC zegt zelf zo veel mogelijk maatregelen te nemen om een zo'n eerlijk mogelijk deelnemersveld op de Spelen in Rio te krijgen.

De verklaring van de IOC-top lijkt uit te sluiten dat de organisatie zelf nog actie onderneemt tegen het IAAF-besluit. Het Internationaal Olympisch Comité komt dinsdag nog bijeen in Lausanne.

Deur op een kier

De IAAF liet vrijdag weten dat voor enkele Russische atleten de deur naar de Olympische Spelen nog op een kiertje staat. Alleen atleten die niet onder het Russische dopingregime vielen, buiten Rusland trainden en scherpe dopingcontroles hebben ondergaan en dat kunnen bewijzen, komen wellicht in aanmerking voor een startbewijs in Rio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl