Vuurwerk op het veld bij Tsjechië - Kroatië
NOS Voetbal

Veiligheidsexpert Van Rhee: lastig om vuurwerk buiten te houden

Tsjechië-Kroatië werd vrijdagavond stilgelegd nadat Kroatische fans vuurwerk op het veld hadden gegooid. Een projectiel ontplofte pal naast een steward. De Nederlander Will van Rhee, die als veiligheidsexpert werkzaam is voor de wereldvoetbalbond FIFA, weet als geen ander hoe ingewikkeld het probleem is.

"Het is altijd lastig om vuurwerk buiten het stadion te houden. Vuurwerk kun je op allerlei manieren verstoppen. En dan is de controle erg lastig is mijn ervaring", aldus Van Rhee bij NPO Radio 1 Sportzomer.

Toch gaat de organisatie van het duel Tsjechië-Kroatië, dat in Saint-Étienne werd gespeeld, volgens Van Rhee niet helemaal vrijuit. "De Kroatische supporters hebben een historie wat betreft het gebruik van vuurwerk in de stadions. Dus je mag verwachten dat er wat beter gefouilleerd zou worden."

Rondom het vak waar het vuurwerk vandaan kwam, stonden veel politieagenten. Een voordeel bij de opsporing van de daders. "Dat kan meehelpen om degenen te pakken die zich misdragen hebben. Je hebt beeld van de camera's en het vak is geïsoleerd door de agenten. Dus dan zou je de personen eruit kunnen pakken die zich misdragen hebben. Dat zijn de beste maatregelen", legt de veiligheidsexpert uit.

Een uitsluiting voor de Kroaten ziet Van Rhee dan ook niet zitten. "Kijk als het zich nog een keer herhaalt dan kan ik me voorstellen dat je hardere straffen neemt. Maar ik verwacht dat Kroatië eerst een waarschuwing en een geldboete krijgt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl