Corbyn en Cameron liggen bloemen bij een gedenkplaats voor de vermoorde politicus Reuters

In Groot-Brittannië wordt ook morgen geen campagne gevoerd voor het referendum over het EU-lidmaatschap. Voor- en tegenstanders van een brexit hebben dit besloten uit respect voor de vermoorde Jo Cox.  

De Labourpartij staakt de campagnes het hele weekend. Cox, een fervent tegenstander van een brexit, was lid van die partij. Zij werd gisteren buiten haar kantoor in Birstall neergestoken en neergeschoten. Kort daarna overleed ze aan haar verwondingen.

Labour-leider Corbyn en premier Cameron legden vandaag samen bloemen bij een herdenkingsplek voor Cox in Birstall. Corbyn noemde de dood van de politicus een "tragedie" en een "aanval op de democratie". 

Het Britse parlement wordt maandag teruggeroepen van reces om eer te betonen aan Cox. Het parlement is met reces in verband met de campagnes voor het referendum. 

Corbyn en Cameron: ons land is geschokt

De Britten uiten massaal hun medeleven. Bij het parlementsgebouw, de woonboot van Cox in Londen en op de plek van de moord worden bloemen neergelegd en branden kaarsen.

Vandaag werd bekend dat Cox in maart dreigmails kreeg. In verband daarmee werd een man opgepakt die later met een waarschuwing weer werd vrijgelaten. Het is niet de 52-jarige man die gisteren voor de moord werd opgepakt.

Over zijn motief voor de moord is nog niets bekend. Buren beschrijven de dader als een 'behulpzame einzelgänger'

Aanstaande donderdag besluit de Britse bevolking in een referendum of het land in de EU blijft. 

STER reclame