Een van de bommeldingen bij de Jumbo
NOS Nieuws

Jumbo-verdachte ontkent: ik ben te onhandig om een bom te maken

De man die verdacht wordt van bomdreigingen bij Jumbo-supermarkten ontkent dat hij ook maar iets met de zaak te maken heeft. Alex O. zegt dat hij zeker niet de 'Jumbo-afperser' is en dat iemand hem waarschijnlijk erin probeert te luizen.

De 51-jarige Groninger staat vandaag terecht voor afpersing van supermarktketen Jumbo. Er werden verdachte pakketjes gevonden bij filialen in Zwolle en Groningen. Bij een supermarkt in Groningen ontplofte daadwerkelijk een explosief. Die bom was gemaakt met behulp van kookwekkers. In dreigbrieven werd steeds 2000 bitcoins geëist.

Rechtbanktekening van 'de Jumbo-afperser'

Het dna van Alex O. is gevonden op een postzegel op een van de dreigbrieven. Ook zat een haar van hem op een emmer met een explosief erin. Zelf noemt O. die vondst "wonderlijk". Hij noemt zichzelf a-technisch en onhandig en zegt dat hij nooit een bom zou kunnen maken van een kookwekker. "Ik heb geen verstand van chemie", zegt hij. "Ik kan ook niet solderen."

Wel bevestigt O. aan de rechter dat hij in korte tijd twee kookwekkers kocht van het type dat voor de bom is gebruikt, maar volgens hem ging de eerste kapot en kocht hij de tweede samen met wat bakpapiervellen. Op vragen van het OM wil Alex O. geen antwoord geven.

Schadeclaim

Jumbo ontving in totaal 15 dreigmeldingen. Het bedrijf claimt ruim een ton bij O. vanwege onder meer omzetverlies en kosten voor genomen veiligheidsmaatregelen.

De Jumbo-afpersingszaak wordt vandaag de hele dag behandeld in de rechtbank in Groningen. Mogelijk volgt later vandaag de eis van het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl