NOS Nieuws

Ook in Nederland angst voor Italiaanse 'olijfpest'

Het kan een mooie vakantieherinnering zijn, een stekje van een Italiaanse olijfboom meenemen voor thuis. Maar doe het niet, zegt de land- en tuinbouworganisatie LTO, want je neemt misschien ook een bacterie mee die we hier niet willen hebben.

De xylella fastidiosa-bacterie is de schrik in de hak van de Italiaanse laars. Sinds 2013 heeft hij daar miljoenen olijfbomen ziek gemaakt. Zo'n 2800 vierkante kilometer boomgaarden zijn gerooid, een oppervlakte zo groot als Zuid-Holland. Ook op Corsica en in de buurt van Nice slaat de bacterie toe.

Dode olijfboom in Italië

Het kan een kwestie van tijd zijn voordat de 'olijfpest' ook in Nederland opduikt. Dat lijkt niet zo'n probleem, omdat hier nauwelijks olijfbomen zijn. Maar LTO is er niet gerust op, zegt Jan Veltmans van LTO. "Zo'n 200 plantensoorten zijn gevoelig voor de bacterie."

LTO heeft samen met het ministerie van Economische Zaken en de Voedsel- en Warenautoriteit een folder gemaakt waarin toeristen de waarschuwing krijgen geen plantmateriaal uit besmette gebieden mee te nemen.

Bufferzone

De tuinbouwsector vreest niet alleen de bacterie zelf, maar ook de maatregelen die bij een uitbraak nodig zijn. Op last van de Europese Unie moeten alle planten binnen 100 meter van besmette bomen worden vernietigd. Bovendien wordt om de besmette plek een bufferzone van 10 kilometer in gesteld waarin 5 jaar lang geen planten mogen worden vervoerd. Veltmans: "Stel je voor dat zoiets in Aalsmeer gebeurt, dan ligt de bloemenveiling 5 jaar plat".

In Italië zijn de maatregelen uit Brussel omstreden, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Boeren lijden door de rooiverplichting grote schade. En natuurbeschermers zien met lede ogen aan dat eeuwenoude olijfbomen uit voorzorg moeten verdwijnen."

Maar de EU wil geen risico nemen. De bacterie heeft in Italië inmiddels ook oleanders aangetast en gevreesd wordt dat de ziekte overslaat naar de kers en de amandel. De schade voor de Italiaanse economie kan volgens Zoutberg in de honderden miljoenen euro's lopen. "Maar er is een troost, de bacterie verspreidt zich heel langzaam. Dat geeft hoop dat het tij vanzelf keert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl