ANP

De boete voor oud-studenten die ten onrechte nog met hun ov-studentenkaart reizen, gaat niet omhoog. Zij blijven voorlopig 97 euro per halve maand betalen. 

Dat schrijft minister Bussemaker aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek blijkt dat nog geen 10 procent van de oud-studenten die in de fout gaan, moedwillig misbruik maken van de kaart. De rest weet niet hoe en wanneer die moet worden stopgezet.

Bussemaker wilde de boete verhogen naar 150 euro per twee weken. De Tweede Kamer vond dat een slecht idee

Informatie verbeteren

Nu zegt Bussemaker ook dat de goeden niet onder de kwaden moeten lijden. De overgrote meerderheid van de net-afgestudeerden handelt volgens haar te goeder trouw en is "hooguit wat laks".

Ze wil de informatie over het stopzetten van de ov-kaart verbeteren. Alle oud-studenten krijgen bericht dat zij dat moeten doen, maar dat wordt nu vaak over het hoofd gezien. 

Handjevol studenten 

Vorig jaar zijn zo'n 60.000 oud-studenten beboet voor het reizen met een ov-studentenkaart. Zij betaalden samen een kleine 30 miljoen euro, gemiddeld 500 euro per persoon. In 2014 ging het om vergelijkbare aantallen en bedragen. 

Het ISO is blij dat plannen voor "het onevenredig beboeten van onschuldige studenten" van tafel zijn. De studentenorganisatie wijst erop dat er echt maar een handjevol studenten is dat zijn kaart bewust laat doorlopen om er nog even gebruik van te kunnen maken. 

STER reclame