Vrouwen met een boerkini in een zwembad in Amsterdam
NOS Nieuws

Asscher: 'halal-zwemmen' mag, net als zwemavonden voor homo's

Minister Asscher van Sociale Zaken vindt het geen probleem als zwembaden besloten avonden houden voor nudisten, homoseksuele mannen of islamitische vrouwen.

De PvdA-minister reageert op Kamervragen van VVD-Kamerlid Potters over een halal-zwemavond in Breda van vorige maand, waar islamitische meisjes en vrouwen uitsluitend bedekt mochten zwemmen.

Potters noemt het onwenselijk dat een publieke voorziening als een zwembad wordt ingezet "voor segregerende en anti-emancipatoire zwemavonden".

Staat ze vrij

Volgens Asscher staat het zwembaden vrij om het bad buiten de normale openingstijden te verhuren voor particuliere initiatieven. Wel vindt hij het onacceptabel als er ongewenste sociale druk of dwang is op vrouwen om niet tijdens de publieke uren te zwemmen. Asscher laat in het midden of dit het geval was bij het halal-zwemmen in Breda.

De minister ziet geen aanleiding om de zwemavond bij de gemeente Breda aan te kaarten. Eerder liet ook de provincie aan Omroep Brabant weten zich geen zorgen te maken. "Zolang ze zich maar aan de regels houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl