Directeur Ritman en schrijver Dan Brown Ritmanlibrary.com

Dan Brown, de schrijver van De Da Vinci Code, schenkt 300.000 euro aan de Ritman Bibliotheek in Amsterdam. Met het geld wordt een groot gedeelte van de collectie gedigitaliseerd en op het internet gezet. 

Zo'n 4600 boeken van voor het jaar 1900 zijn binnenkort online te bekijken voor het grote publiek. "Wij vinden het geweldig", zegt directeur Esther Ritman op NPO Radio 1. "Door de steun kunnen we deze schatkamer van de menselijke geest toegankelijk maken."

De collectie van de Ritman Bibliotheek bestaat uit boeken en geschriften die belangrijk zijn geweest voor het vrije denken in het Westen. Er staan bijvoorbeeld werken van de filosofen Comenius en Spinoza.

Tom Hanks

Brown vindt de bibliotheek, die ook wel bekendstaat als de Bibliotheca Philosophica Hermetica, "één van de mooiste bewaarplaatsen in de wereld" van mystieke werken. De Amerikaanse schrijver bezocht de plek tijdens het schrijven van zijn bestsellers Het Verloren Symbool en Inferno.

Dan Brown werd in 2004 beroemd door de internationale bestseller De Da Vinci Code. De gelijknamige verfilming met Tom Hanks in de hoofdrol kwam twee jaar later uit. Andere bekende werken van de schrijver zijn De Delta Deceptie en Het Bernini Mysterie, dat in 2009 is verfilmd onder de naam Angels en Demons. 

STER reclame