De Canadese vlag wordt rondgereden tijdens het volkslied
NOS Nieuws

Volkslied Canada wordt geëmancipeerder

Het Canadese volkslied wordt minder vrouwonvriendelijk. De tekst van O Canada rept nu nog over de zonen van het land, maar dat wordt een gender-neutrale frase.

Het Canadese lagerhuis stemde gisteravond met een ruime marge voor aanpassing, 225 tegen 74 stemmen. De senaat moet de nieuwe versie nog goedkeuren, maar dat wordt gezien als een hamerstuk.

De gewraakte regel in de tekst luidt 'true patriot love in all thy sons command'. Dat moet worden 'in all of us command'.

Het lied stamt uit 1880 en in de oorspronkelijke tekst in het Frans ontbreekt de zinsnede. De woorden duiken pas op in de Engelse hertaling, die uit 1908 stamt. O Canada is sinds 1980 officieel het volkslied van het land.

Premier Trudeau zet zich in voor meer seksegelijkheid. Zo bestaat zijn kabinet uit evenveel mannen als vrouwen. De minister van Vrouwenzaken noemt de aanpassing "een sterk symbool voor onze inzet voor gendergelijkheid".

Enkele oppositieleden zijn het niet eens met de verandering. Volgens hen is het Canadese volk niet voldoende gekend in het besluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl