NOS Nieuws

Grote groep reumapatiënten krijgt goedkoper medicijn

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Honderden reumapatiënten krijgen vanaf vandaag een ander medicijn voorgeschreven. In plaats van een duur geneesmiddel krijgen ze een goedkopere variant.

De patiënten staan onder behandeling in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. De kliniek denkt op jaarbasis meer dan 1 miljoen euro te kunnen besparen door over te stappen op het nieuwe middel.

Het omschakelen naar een nieuw, goedkoper medicijn is al vaker gebeurd, maar nog niet op zo'n grote schaal in één kliniek.

Groep reumapatiënten collectief over op goedkoper medicijn

De eerstvolgende keer dat patiënten hun medicijn voorgeschreven krijgen, staat op het recept de goedkope variant ervan. De apothekersassistenten bespreken dat met de patiënten.

Maken zij bezwaar, dan maakt de apothekersassistente een telefonische afspraak met hun behandelend arts. Als een patiënt ook na dat gesprek niet wil overstappen, dan houdt hij het dure medicijn.

160 miljoen euro

Aan het dure middel wordt in Nederland nu elk jaar zo'n 160 miljoen euro uitgegeven. Dat bedrag kan volgens ziekenhuisapotheker Bart van den Bemt van de Sint Maartenskliniek met minstens 40 miljoen euro omlaag als alle Nederlandse patiënten overstappen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het goedkopere middel even goed werkt en zelfs iets minder bijwerkingen geeft. "Het zorgt voor minder irritatie en minder roodheid van de huid op de plek waar het geïnjecteerd wordt", vertelt Van den Bemt.

De komende jaren komt er nog een aantal goedkopere varianten van heel dure geneesmiddelen op de markt.

'Nieuwe middel is even effectief en met mogelijk minder bijwerkingen'

Het Reumafonds is positief over de kostenbesparing door goedkopere medicijnen, maar vraagt zich af wat dat betekent voor de toekomst.

"Jaarlijks onderhandelen ziekenhuizen en zorgverzekeraars met fabrikanten over medicijnen. Betekent dit dat patiënten volgend jaar opnieuw moeten switchen als dan een ander medicijn goedkoper is?", zegt Sija de Jong van het Reumafonds in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens De Jong zijn patiënten die een biologisch medicijn gebruiken, vatbaarder voor ontstekingen. "Het is belangrijk dat reumatologen en reumaverpleegkundigen goede voorlichting geven aan patiënten en ze begeleiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl