Een kankerpatiënt wordt bestraald in een bestralingsruimte
NOS Nieuws

Coalitie wil meer aandacht voor psychische problemen bij ernstige ziekte

Patiënten met ernstige ziektes moeten tijdens hun behandeling meer psychologische ondersteuning krijgen. Regeringspartijen PvdA en VVD willen dat artsen hun patiënten beter wijzen op de psychosociale gevolgen van hun ziekte en de behandeling. Ze roepen minister Schippers van Volksgezondheid op om daarover met zorgverleners richtlijnen op te stellen.

Volgens de partijen gebeurt het te vaak dat artsen alleen gericht zijn op een medische behandeling. Voor het geestelijke aspect zou er te weinig aandacht zijn.

Vooral de psychische begeleiding voordat een behandeling begint, moet daarom beter, vindt PvdA-Kamerlid Bouwmeester. "Behandelingen en de informatieve gesprekken die daaraan voorafgaan, zijn goed geregeld. Maar artsen hebben vaak nog te weinig aandacht voor de psychische gevolgen van herseninfarcten of kanker. Dat moet beter."

Bouwmeester denkt dat artsen te snel overgaan tot opereren, zonder dat patiënten goed weten wat de gevolgen zijn van hun ziekte of van de behandeling.

Psychische begeleiding komt ook ten goede aan medische behandeling.

VVD-Kamerlid Arno Rutte

Verschillende ziekenhuizen experimenteren met een integrale behandeling waarbij patiënten vanaf het begin psychische ondersteuning krijgen. VVD-Kamerlid Rutte vindt dat die aanpak overal moet gelden. "In veel behandelrichtlijnen is alleen aandacht voor operaties en bestralingen, niet voor het mentale welbevinden. Maar als je iemand psychisch goed begeleidt, komt dat ook ten goede aan de medische behandeling."

Rutte denkt dat de extra ondersteuning uiteindelijk niet meer geld kost. "Dat zie je ook bij een aantal ziekenhuizen dat nu al zo'n aanpak heeft. Doordat er achteraf minder problemen zijn, bespaar je soms zelfs geld."

Experimenten als voorbeeld

Voor Bouwmeester is het vooral van belang dat patiënten met minder hulpverleners te maken krijgen. "Als je al die gesprekken op verschillende momenten en door verschillende experts laat doen, word je als patiënt helemaal gek. Het is belangrijk dat het mentale aspect gelijk onderdeel is van de behandeling."

PvdA en VVD willen dat minister Schippers met zorgverleners in gesprek gaat om algemene richtlijnen op te stellen.

Kankerpatiënten

De minister zei dat ze openstaat voor richtlijnen op dit punt en ook zij vindt dat psycho-sociale zorg onderdeel hoort te zijn van de behandeling. Ze wees erop dat er al een richtlijn komt voor kankerpatiënten.

Ze wil dat uitbreiden tot meer ernstige ziekten. Schippers pleitte wel voor maatwerk: niet alle patiënten hebben dezelfde behoeften.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl