ASML doet miljardenovername in Taiwan

ANP

Chipmachinebouwer ASML neemt het Taiwanese bedrijf Hermes Microvision over. Met de deal is omgerekend 2,75 miljard euro gemoeid. 

Hermes Microvision is gespecialiseerd in inspectieapparatuur voor chipmachines. "Deze overname zorgt ervoor dat ons productaanbod in een sneller tempo kan verbeteren", zegt ASML.

Het bedrijf uit Veldhoven wil met deze stap zijn leidende marktpositie in de chipmachineontwikkeling verder versterken. ASML werkt sinds twee jaar al samen met Hermes Microvision. "We wilden zien hoe we onze krachten het beste konden bundelen. Het bleek dat we onze samenwerking het beste konden verbeteren door verder te gaan als één bedrijf", aldus ASML-topman Peter Wennink.

Kleinere chips

Met de aankoop beschikt ASML over technologie om nog kleinere chips te maken. De apparatuur die Hermes bouwt, controleert het productieproces.

ASML financiert de deal deels in contanten, deels via eigen aandelen en voor een deel door de uitgifte van nieuwe aandelen. Naar verwachting wordt de transactie eind dit jaar afgerond, na goedkeuring van toezichthouders in onder meer Taiwan en de Verenigde Staten. 

Na het nieuws van de overname zag Hermes Microvision Inc (HMI) de koers van zijn aandelen met tien procent stijgen.

STER Reclame