AFP
NOS Nieuws

Duitsland: haat tegen moslims, Roma en homo's groeit

  • Judith van de Hulsbeek

  • Judith van de Hulsbeek

De afkeer van moslims, maar ook van Sinti, Roma en vluchtelingen in het algemeen neemt in Duitsland flink toe. Dat blijkt uit een studie van de universiteit Leipzig onder 2420 Duitsers.

De uitkomsten zijn opvallend: ruim 40 procent van de ondervraagden vindt bijvoorbeeld dat het voor moslims verboden moet zijn om zich blijvend in Duitsland te vestigen, dat is zo’n vijf procent meer dan twee jaar geleden. De helft voelt zich door de komst van moslims weleens een vreemde in eigen land. In 2014 was dat nog 43 procent.

Vluchtelingen

De universiteit doet al sinds 2002 elke twee jaar onderzoek naar extreem-rechtse sentimenten in de Duitse samenleving, zoals antisemitisme, vreemdelingenhaat en bagatellisering van het nazi-verleden. Op deze ‘klassieke extreem-rechtse’ vlakken blijven de resultaten enigszins gelijk. Rond de 10 procent van de ondervraagden heeft uitgesproken racistische, antisemitische of nazistische opvattingen en vindt bijvoorbeeld dat het Duitse volk van nature superieur is en dat joden te veel invloed hebben.

In 2014 hebben ze vragen over de specifieke doelgroepen (oa. moslims, Roma, homo’s) aan het onderzoek toegevoegd. Daar is wel een duidelijke stijging te zien. Zo antwoordt ruim 40 procent het smerig te vinden, als twee mannen in het openbaar zoenen. Twee jaar geleden was dat nog iets meer dan 20 procent. De toegenomen afkeer van moslims is volgens de onderzoekers grotendeels te wijten aan de komst van meer dan een miljoen vluchtelingen.

Geweld

Ondervraagden met de extreem-rechtse opvattingen stemmen op allerlei partijen, zien zichzelf vaak ook niet als rechts, maar hebben wel duidelijk een voorkeur voor de rechtspopulistische AfD. Volgens de onderzoekers toont dat aan dat het potentiële electoraat van die partij veel groter is dan nu uit de huidige peilingen blijkt. De AfD zou op dit moment 14 procent van de stemmen halen.

Wat de onderzoekers vooral zorgen baart is dat ook de bereidheid geweld te gebruiken tegen vreemdelingen toeneemt. Een vijfde zou geweld tegen vreemden gebruiken om zijn of haar belangen te verdedigen. Bijna 30 procent zou zelf niet gewelddadig worden, maar vindt het oké als ‘anderen op deze manier voor orde zorgen’. In Duitsland zijn sinds begin 2015 zo’n 100 asielzoekerscentra in de brand gestoken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl