Ted-Jan Bloemen wint schaats-Oscar

Ted-Jan Bloemen Pro Shots

Ted-Jan Bloemen heeft de Oscar Mathisen-trofee gewonnen. De prijs die ook wel bekend staat als de schaats-Oscar wordt uitgereikt aan een schaatser die een bijzondere prestatie heeft neergezet. "Wauw, dit is wel heel erg cool. Een grotere prijs bestaat niet in het schaatsen", aldus Bloemen die op Twitter las dat hij de prijs had gewonnen.

De 29-jarige schaatser, die uitkomt voor Canada, krijgt de prijs vanwege zijn wereldrecord op de 10 kilometer in Salt Lake City.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bloemen verpulvert wereldrecord Kramer op 10.000 meter

Hij zorgde toen voor een daverende verrassing door de wereldbekerwedstrijd te winnen en deed dat ook nog eens in wereldrecord: 12.36,30 minuten. Het oude record was in handen van Sven Kramer (12.41,69).

De prijs wordt sinds 1959 uitgereikt. in 2014 won Jorrit Bergsma de prijs en Brittany Bowe ontving de Oscar in 2015. Bloemen is de vijfde Canadees die de prijs wint. Op de vraag of hij de vorige Canadezen kan opnoemen lepelt hij zonder problemen de namen op. "Boucher, Wotherspoon, Klassen en Nesbitt. Dit maakt me echt supertrots."

De laatste vijf winnaars van de prijs

Jaar
Winnaar
2015Brittany Bowe (VS)
2014Jorrit Bergsma (Ned)
2013Ireen Wüst (Ned)
2012Christine Nesbitt (Can)
2011Bob de Jong (Ned)