1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Georganiseerde misdaad Zuid-Nederland erger dan gedacht

De georganiseerde criminaliteit in het zuiden van Nederland is erger en dieper in de samenleving geworteld dan tot nu toe werd gedacht. Dat schrijft minister Van der Steur aan de Tweede Kamer. Hij verlengt daarom de intensieve aanpak die afgelopen jaren van kracht was.

De Taskforce Brabant Zeeland, die de afgelopen jaren jacht maakte op de criminele bendes, zou dit jaar worden opgeheven. De minister laat weten dat de 125 medewerkers van de landelijke politie-eenheid en 15 van het OM ook de komende jaren beschikbaar blijven.

'Tientallen jaren onzichtbaar'

Van der Steur vindt dat de aanpak positief heeft gewerkt. Ook is helder geworden dat het probleem groter is dan gedacht. "De aanpak heeft scherper zichtbaar gemaakt wat tientallen jaren onzichtbaar is gebleven: er is sprake van een complex probleem dat ernstiger is en dieper in de samenleving is geworteld dan bij aanvang werd vermoed."

Binnen de Taskforce werken gemeenten, politie, OM, belastingdienst en marechaussee samen. Van der Steur wil dat de aandacht de komende jaren vooral gericht is op het afpakken van crimineel vermogen.

Operatie Trefpunt

Vorig jaar legde de Taskforce in de strijd tegen drugscriminelen beslag op goederen met een waarde van 36 miljoen euro. 1277 hennepkwekerijen werden opgerold en 25 hennepstekkerijen, die de kwekerijen voorzagen van jonge plantjes, werden gesloten. Ook moesten meer dan 70 growshops dicht.

In april werden op één ochtend op zo'n 100 plekken invallen gedaan in een groot onderzoek naar synthetische drugs, zoals xtc. Aan de actie onder de naam Operatie Trefpunt deden zo'n 1500 mensen mee. Daarbij werden 4000 liter chemicaliën, 50 kilo harddrugs, 20 vuurwapens, 26 auto's, twee boten en twee Harley-Davidsons in beslag genomen. 6 xtc-laboratoria werden gesloten en tientallen mensen werden gearresteerd.

OMG

Morgen debatteert de Tweede Kamer met Van der Steur over de georganiseerde misdaad. Leden van motorclubs Veterans en Black Sheep hebben aangekondigd daarbij aanwezig te zijn. Volgens hun advocaat worden de clubs ten onrechte gezien als Outlaw Motorcycle Gang (OMG).

OMG's hebben volgens de politie leden die betrokken zijn bij criminaliteit. Zij plegen misdaden uit naam van de club en dragen daarbij kleding met clublogo's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl