In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Geldermalsen krijgt definitief geen azc

Er komt geen asielzoekerscentrum in Geldermalsen. Een grote meerderheid van de gemeenteraad laat in een gezamenlijke verklaring weten tegen de komst van een azc te zijn. Alleen de lokale D66 is nog voor de opvang van asielzoekers binnen de gemeente.

De politieke partijen zeggen de laatste tijd met veel inwoners gesproken te hebben. Daaruit is volgens hen gebleken dat er onder de inwoners geen draagvlak is voor grootschalige opvang. Ze noemen een azc daarom niet verstandig. Ook een klein asielzoekerscentrum zien ze niet zitten, meldt Omroep Gelderland.

Rellen

De komst van een azc naar Geldermalsen ligt gevoelig. In december waren er rellen bij een raadsvergadering over de komst van een centrum voor 1500 mensen. De raadszaal werd ontruimd.

Deze week werden er vijf relschoppers veroordeeld voor hun aandeel in de rellen. Vier mannen kregen een half jaar cel waarvan een deel voorwaardelijk, een vijfde kreeg een taakstraf van honderd uur.

Kort na de rellen werd besloten om het plan te heroverwegen. Nu is de conclusie dus dat er geen azc komt in de gemeente. De raad is wel bereid omliggende gemeenten te steunen bij de opvang van asielzoekers. Het college heeft formeel nog geen besluit genomen, maar de verwachting is dat het standpunt van de raad wordt overgenomen.

Advertentie via Ster.nl