FIOD is onderdeel van de Belastingdienst ANP

De FIOD, de opsporingsdienst van de belasting, heeft op verschillende plaatsen invallen gedaan in verband met faillissementsfraude. Daarbij zijn vijf mensen aangehouden, onder wie drie (kandidaat-)notarissen.

Bij het onderzoek is een notariskantoor in Bunnik betrokken. De andere notarissen komen uit Amsterdam en Amstelveen.

In Hengelo, Purmerend, Leersum en Almere zijn huiszoekingen gedaan bij zogenoemde katvangers en een tussenpersoon.  

Melding van curator

De FIOD is bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke faillissementsfraude, valsheid in geschrifte en oplichting. De aanleiding is een melding van een curator. 

De verdachten speelden mogelijk een rol bij een groot aantal faillissementen. Zij 'begeleidden' vennootschappen naar een faillissement. Het gevolg was dat de schulden van de vennootschappen niet werden betaald, zegt de FIOD.

Katvangers

De drie (kandidaat-)notarissen regelden onder meer de overdracht van de aandelen van de vele bedrijven die in de zaak worden onderzocht. De kopers zijn vermoedelijk katvangers, dat zijn mensen die in ruil voor een beloning bedrijven op hun naam zetten na een faillissement. 

In een persbericht schrijft de FIOD dat faillissementsfraude de concurrentieverhoudingen verstoort, de maatschappij schade toebrengt en het vertrouwen in het handelsverkeer ondermijnt.

STER reclame