NOS Nieuws

Journalistenbond: slachtofferrol Denk misplaatst

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) herkent zich absoluut niet in het filmpje De media willen niet dat je dit weet... Trap er niet in! van de politieke beweging Denk. Daarin waarschuwen de twee huidige Kamerleden Kuzu en Öztürk en de kandidaat-Kamerleden Azarkan en Simons voor de media, die volgens Denk de 'vierde macht' vormen.

In het filmpje is het kwartet zittend op hoge klapstoelen te zien. Op de achtergrond klinkt een onheilspellend muziekje. Kuzu haalt de trias politica van Montesquieu aan en voegt daar een vierde macht aan toe: de media. "Zij handelen als poortwachters van de gevestigde orde en bepalen daardoor voor een groot deel wat jij en ik als waarheid voorgeschoteld krijgen. Dat heeft verstrekkende gevolgen", stelt Sylvana Simons.

Volgens Denk opereren journalisten als rechercheur, Openbaar Ministerie en rechter. Het doel is om een vonnis te vellen en je monddood te maken. Denk waarschuwt kijkers, luisteraars en lezers door dit spel heen te prikken. "Trap er dus niet in", geeft Tunahan Kuzu de kijker mee.

Stemmen en kleuren

NVJ-secretaris Thomas Bruning noemt het een stigmatiserend beeld. "Je kunt erom lachen en dat heb ik ook gedaan, maar er zit toch echt wel een serieuze boodschap onder. Die boodschap is: 'Pas op met de media. Ze zetten je in een hoek en veroordelen waar je bij zit'. Dat doet geen recht aan het brede en gevarieerde medialandschap dat er in Nederland is."

Wat Bruning herkent als punt van zorg is dat er te weinig deelname is van "nieuwe Nederlanders" in reguliere media. Daar moeten de bestaande media volgens hem aandacht aan besteden. Op redacties moeten alle stemmen en kleuren vertegenwoordigd zijn. Als het filmpje de manier is waarop Denk dit aan de orde wil stellen, is dat volgens Bruning zeer teleurstellend en een verkeerde inschatting.

Wegzetten

"Het is te makkelijk om 'de media' weg te zetten als enkelvoudige macht, die alleen maar een bepaalde groep wil bevoordelen of benadelen", zegt Bruning. "Zo zit het Nederlandse medialandschap niet in elkaar en daarmee doe je de journalistiek geen recht."

Bruning vindt het niet aan de orde dat Denk in een slachtofferrol kruipt. Hij wijst erop dat Nederland een pluriform medialandschap heeft, waar alle stemmen gehoord kunnen worden en hoor en wederhoor wordt toegepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl