1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Unicef: steeds meer kinderen alleen op weg naar Europa

Steeds meer kinderen vluchten alleen naar Europa. De VN-kinderrechtenorganisatie Unicef zegt dat inmiddels negen op de tien kinderen de gevaarlijke tocht van Afrika naar Italië en verder maken zonder begeleiding van een ouder. Kinderen hebben tegen Unicef gezegd dat ze onderweg te maken krijgen met verkrachting, uitbuiting, slavernij en gevangenschap. 

Unicef presenteert vandaag in Genève een rapport waarin aandacht wordt gevraagd voor deze kinderen. De meeste vluchtelingen en migranten die nu naar Europa gaan, reizen via Libië naar Italië. In de eerste vijf maanden van dit jaar waren dat er zo'n 28.000, onder wie 7567 kinderen. Van die groep minderjarigen was 92 procent alleen op de vlucht, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Versoepeling

Eenmaal in Europa zijn de kinderen nog niet veilig, stelt Unicef. De VN-organisatie benadrukt dat kinderen recht hebben op bescherming volgens het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Alle landen moeten daar zorg voor dragen: de landen die de kinderen ontvluchten, de landen waar de kinderen doorheen reizen en het land waar ze uiteindelijk terechtkomen en asiel zoeken. 

Veel kinderen maken de oversteek zonder ouders

Unicef wil dat Europese landen meer veilige opvangplekken voor kinderen creëren. De organisatie pleit ook voor verbetering en versoepeling van de procedures en regels om kinderen met hun familie te herenigen. 

De Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ziet ook een lichte toename van het aantal minderjarige asielzoekers dat alleen reist.

Doden

De route vanuit het in chaos verkerende Libië naar Italië is de afgelopen weken drukker geworden. Het is een dodelijke oversteek, met enige regelmaat zinken boten, waarbij tientallen en soms honderden opvarenden om het leven komen. 

In de eerste maanden van dit jaar zijn 2427 mensen verdronken, in dezelfde periode vorig jaar waren dat er 1786. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl