Ontwikkelaars wachten totdat ze naar binnen mogen in San Francisco
NOS Nieuws

Apple probeert met iOS 10 de concurrentie bij te benen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

“Een gigantische update.” Zo werd de nieuwste versie van iOS vanavond omschreven tijdens de opening van Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in San Francisco. Het mobiele besturingssysteem verandert in een aantal opzichten flink, maar Apple kijkt daarvoor ook nadrukkelijk naar de concurrentie.

Dit najaar, als de software beschikbaar komt, krijgen gebruikers een enigszins aangepast ontgrendelscherm te zien op hun iPhone of iPad. Er is straks meer informatie op te vragen over binnenkomende meldingen van apps en het wordt makkelijker om direct te reageren. Dit lijkt sterk op wat er al in het besturingssysteem Android van Google kan.

Daarnaast heeft de telefoon het voortaan zelf door als mensen de iPhone willen gebruiken, want het scherm gaat automatisch aan als je de telefoon naar je gezicht opricht. Een functie die tijdens de presentatie geen aandacht kreeg, maar wel zal worden verwelkomd, is de mogelijkheid om standaard-apps, zoals de aandelen-app, te verwijderen.

Tijdens de presentatie viel dus op dat Apple goed naar de concurrentie heeft gekeken. Google lanceerde vorig jaar een fotodienst die niet alleen alle foto’s bewaart die je ooit hebt gemaakt, maar ze ook in context plaatst. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen, maakt Google bijvoorbeeld een verzameling van al je foto's van je laatste vakantie in Frankrijk.

Apple gaat dit straks ook doen. Het bedrijf benadrukte tijdens de presentatie dat hiervoor geen foto's naar de eigen servers worden gestuurd voor analyse, in tegenstelling tot Google. "Alles gebeurt lokaal op de telefoon", zei softwarebaas Craigh Federighi.

Berichtendienst iMessage krijgt ook een grote update. De app is niet zo populair als WhatsApp en Facebook Messenger, maar wordt naar schatting wel door enkele honderden miljoenen mensen gebruikt.

In de nieuwe versie verschijnen er automatisch voorvertoningen van linkjes, net zoals in WhatsApp en Telegram. Ook kun je straks met de hand berichten schrijven, zijn de emoji's een stuk groter en herkent iMessage automatisch de woorden die je kunt vervangen door emoji’s.

Daarnaast krijgen app-ontwikkelaars meer ruimte van Apple. Ze kunnen straks applicaties maken voor het chatprogramma van Apple, iMessage. Hiermee treedt de smartphonemaker in de voetsporen van Facebook Messenger, waar dit al kan. Op die manier worden de chat-apps een platform waar je veel meer kunt doen dan alleen berichtjes tikken, zoals geld overboeken.

Ontwikkelaars kunnen straks ook hun app vastknopen aan Siri, Apple's spraakgestuurde assistent. Dat is nu nog beperkt tot een select groepje apps. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om Siri te vragen een whatsappje te versturen. Met de aanpassingen moet Siri een stuk slimmer en daarmee interessanter worden voor gebruikers.

Verder kondigde Apple aan dat er een nieuwe softwareversie voor de Apple Watch aankomt, waardoor apps straks sneller werken. De traagheid van het slimme horloge is nu één van de belangrijkste punten van kritiek erop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl