NOS Voetbal

Blatter: warme en koude ballen bij loting

De geraffineerde wijze waarop Sophia Loren naar verluidt met behulp van warme en koude balletjes de loting voor het WK voetbal 1990 stuurde, is vermoedelijk het bekendste voorbeeld. Maar feit is dat de lotingen voor grote voetbaltoernooien bijna steevast voer zijn voor complottheorieën. En niet ten onrechte, zo heeft oud-FIFA-voorzitter Sepp Blatter nu laten weten.

In een vraaggesprek met de Zwitserse krant Blick heeft Blatter gezegd dat hij persoonlijke getuige is geweest van bedrog tijdens een lotingsceremonie. "Ik heb met eigen ogen gezien hoe er gesjoemeld werd. Je kunt de ballen warm en koud maken of je kunt ze voorzien van een kenmerk", vertelde Blatter.

Welk toernooi of welk jaar het betrof, wilde Blatter niet zeggen. Maar dat officials en toernooiorganisaties het geluk soms een handje hielpen, staat volgens de voormalig FIFA-voorzitter vast.

Blatter wilde slechts een tip van de sluier oplichten van die ene keer toen hij er persoonlijk getuige van was. Het betrof een Italiaan, aldus Blatter, tijdens de loting van een Europees toernooi. Of het een EK betrof of een Europees clubtoernooi, liet de vroegere FIFA-topman in het midden.

Zelf heeft Blatter zich naar zijn zeggen nooit met dergelijke praktijken beziggehouden. "Ik deed de loting niet, andere presidenten hebben dat gedaan. Zij hebben de ballen uit de potten gehaald", aldus de Zwitser tegen Blick.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl