De Bulgaars-orthodoxe kathedraal Alexander Nevsky in Sofia
NOS Nieuws

Historische vergadering orthodoxe kerken in gevaar

De eerste vergadering van alle veertien orthodoxe kerken ter wereld sinds het jaar 1054 gaat mogelijk niet door. Een Russische bisschop heeft op televisie gezegd dat de Russen niet naar de bijeenkomst op Kreta gaan als niet alle orthodoxe kerken komen. Hij suggereerde uitstel van de vergadering, die op zondag moet beginnen.

Vrijdag maakte de Bulgaarse orthodoxe kerk bekend niet naar Kreta te gaan. Als reden gaven de Bulgaren onder meer op dat bepaalde belangrijke onderwerpen niet op de agenda waren gezet. Ze zeiden er niet bij welke. Verder zijn ze het niet eens met de stoelindeling op de vergadering.

Schisma

De orthodoxe kerk scheidde zich in 1054 af van de Rooms-Katholieke Kerk, omdat ze vond dat het Vaticaan te machtig was geworden. Sinds dat schisma zijn er wel bijeenkomsten geweest tussen de veertien orthodoxe kerken, maar niet op het niveau van de Heilige en Grote Raad. Over de hele wereld zijn er zo'n 300 miljoen orthodoxe gelovigen.

De voorbereidingen voor de verenigde vergadering hebben alles bij elkaar 55 jaar in beslag genomen. Zaterdag nog zeiden de organisatoren dat de vergadering over de toekomstige koers van de orthodoxe kerk hoe dan ook door zou gaan.

Er werd zelfs gesuggereerd dat de Bulgaren op een voorvergadering aanstaande vrijdag hun grieven kenbaar zouden kunnen maken en dat er dan een oplossing gezocht zou worden. Maar de Bulgaren zijn niet van plan te komen en hebben zelfs al hun chartervliegtuig naar Kreta afbesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl