Andrea Pirlo
NOS Voetbal

Italië: geen Pirlo, geen feest

7 september 2002: 20.33 uur in het Tofik Bakhramov stadion in Bakoe, Azerbeidzjan. Italië staat 2-0 voor in een EK-kwalificatiewedstrijd, door een eigen doelpunt van het thuisland en een treffer van Alessandro del Piero.

Het is de 78ste minuut. Filippo Inzaghi gaat naar de kant en een debutant komt voor hem in de ploeg. Het is de 23-jarige Andrea Pirlo, sinds een jaar middenvelder van AC Milan. Een rijkelijk laat debuut bij de Squadra Azzurri, want Pirlo debuteert op clubniveau al op 16-jarige leeftijd in de Serie A, voor Brescia.

Drie jaar later wordt hij gekocht door Internazionale. Daar breekt Pirlo niet door. Hij wordt verhuurd aan Reggina en zijn oude club Brescia. Om vervolgens tien seizoenen te spelen voor AC Milan, vier voor Juventus en uit te groeien tot Il Maestro van het nationale elftal. De grote architect die de Italianen naar de wereldtitel loodst in 2006 en naar de EK-finale in 2012.

Maar die architect is er nu niet bij. Voor het eerst sinds 2004 ontbreekt Pirlo bij Italië op een eindtoernooi.

En dat is een groot gemis. Pirlo zelf had nog heel graag gewild, maar bondscoach Antonio Conte selecteerde hem niet. Hij heeft te weinig laten zien in de Major League Soccer bij New York City, oordeelde Conte.

Het gemis is er niet minder om, gaf Daniele de Rossi toe, ook al sinds 2004 international. “Andrea kon wedstrijden op elk moment beslissen. Hij bracht het spel exceptionele kwaliteiten.”

Andrea Pirlo, Il Maestro

De Rossi weet waarom Pirlo niet is geselecteerd. Omdat hij in de Amerikaanse competitie speelt. “De bondscoach heeft een keuze gemaakt, en Andrea ook, door te gaan leven in een hele mooie stad.”

Toch is het gek dat Pirlo er niet bij is. De Rossi was overigens in eerste instantie ook gepasseerd. Maar bondscoach Conte zag de ene na de andere middenvelder afvallen: Marco Verratti (Paris Saint-Germain), Claudio Marchisio (Juventus) en ook nog Ricardo Montolivo (AC Milan), bepaald niet de minsten. Geen reden echter om alsnog Pirlo op te roepen.

Laatste kunstje

De architect krijgt dus geen kans op een laatste kunststukje en zal het met een rol als supporter moeten doen. Supporter van Giorgio Chielini, Andrea Barzagli, Gianluigi Buffon. Zij gaan wél voor hun laatste kunststukje. Net als de bondscoach overigens. Conte wordt na het EK trainer van Chelsea.

Die bondscoach heeft overigens niet heel veel vertrouwen in een goede afloop. "Dit is niet het goede moment voor ons. Er is te weinig talent." Geen nieuwe Pirlo dus. En zónder Pirlo geen feestje.

EK-duels Italië - groep E

WedstrijdDatumTijd
België - Italië13 juni21.00 uur
Italië - Zweden17 juni15.00 uur
Italië - Ierland22 juni21.00 uur
Rolmodel Buffon gaat nog één keer voor de titel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl