Het Homomonument aan de Keizersgracht in Amsterdam ANP

Bij het Homomonument in Amsterdam is vanavond om 19.00 uur een herdenking voor de slachtoffers van de aanslag in een homoclub in Orlando.

Een homokroeg en een homoclub uit Amsterdam organiseren de herdenking. "Laten we samenkomen in vrede en een kaars branden voor onze broeders en zusters die hun leven verloren bij de vreselijke tragedie in Orlando", schrijft de organisatie op Facebook.

In de nacht van zaterdag op zondag schoot een Amerikaan van Afghaanse afkomst 49 mensen dood in een homoclub in Orlando. Het is de dodelijkste schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis. Volgens zijn vader is de schutter mogelijk tot zijn daad gekomen doordat hij een paar maanden geleden twee mannen zag zoenen in Miami.

'Doordat je bent wie je bent, weten dat sommige mensen je dood willen hebben'

Ook andere landen staan stil bij de aanslag in Amerika. De Eiffeltoren wordt vanavond in de kleuren van de regenboog verlicht. Op internet staan steunbetuigingen voor de homogemeenschap. Met de hashtag #GaysBreakTheInternet roepen gebruikers van Twitter en Facebook elkaar op om niet toe te geven aan homofobie.

Ook de hashtags #JeSuisGay en #TwoMenKissing en #LoveIsLove worden veel gebruikt om steun te betuigen.

In Nederland heeft actiegroep Loesje een poster op Twitter geplaatst over homoseksualiteit en homofobie.

En de gemeente Amsterdam heeft de regenboogvlag uitgehangen op het stadhuis.

STER reclame