ANP
NOS Nieuws

Concurrentie voor Postcode Loterij

Er mogen toch nieuwe goededoelenloterijen bij komen in Nederland. De Kansspelautoriteit geeft gehoor aan een uitspraak van de rechter en start nu een vergunningsprocedure voor Lottovate, een Brits beursgenoteerd bedrijf. Mogelijk volgen er meer procedures.

In 2014 besloot toenmalig staatssecretaris van Justitie Teeven nog dat er alleen vergunningen gegeven zouden worden aan de vier bestaande goededoelenloterijen. Lottovate vroeg toen ook al een vergunning aan, maar die werd om die reden afgewezen.

Daarop stapte het bedrijf naar de rechter. Die vond dat er geen duidelijke reden was waarom er in Nederland maar vier vergunningen verstrekt mogen worden. Lottovate kreeg dus gelijk.

Daarom heeft de Kansspelautoriteit nu toch besloten de aanvraag van Lottovate in behandeling te nemen. Daarmee is de weg vrij voor andere organisaties om een vergunning voor het organiseren van een goededoelloterij aan te vragen.

Niet blij

Er zijn op dit moment vier andere goededoelloterijen in Nederland: de Vriendenloterij, de Bankgiro Loterij, de Nationale Postcode Loterij, onderdeel van Novamedia. Daarnaast is er SNL, een samenwerkingsverband van kleinere loterijen in Tilburg, waarvan de Grote Clubactie de bekendste is.

Deze bestaande loterijen zijn niet blij met de mogelijke nieuwkomers. Zij vrezen dat concurrentie van andere bedrijven hun eigen opbrengsten in gevaar brengt.

De Postcode Loterij wil desgevraagd niet reageren op de mogelijke komst van een nieuwe toetreder. De organisatie zegt alleen dat het huidige stelsel "goed werkt".

Hervorming kansspelmarkt

Het kabinet is al langere tijd bezig om de markt voor loterijen te hervormen. "Door de uitspraak en de beslissing van de Kansspelautoriteit komt dit proces in een versnelling", zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

"Staatssecretaris Dijkhoff respecteert het besluit van de Kansspelautoriteit en zal de eventuele gevolgen in zo goed mogelijke banen leiden met oog voor de goede doelen die in Nederland al jaren aantonen goed en zorgvuldig te werk te gaan."

Helft naar goede doelen

Dat het Britse bedrijf de vergunning heeft aangevraagd, wil nog niet zeggen dat het die ook krijgt. Het is nu aan de Kansspelautoriteit om te beoordelen of Lottovate aan alle criteria voldoet. Zo moet het ten minste 50 procent van de inleg op het kansspel afdragen aan goede doelen. Ook moet het bedrijf bijvoorbeeld uitleggen wat voor spellen het wil gaan aanbieden en hoe wordt bepaald wie er gewonnen heeft.

De aanvraagprocedure kan enkele maanden duren. Pas als de vergunning wordt toegekend, kunnen consumenten meedoen aan de loterijen van Lottovate. Het is nog niet bekend of andere partijen nu ook een aanvraag zullen indienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl