NOS NieuwsAangepast

'Russische relschoppers Marseille waren goed getrainde vechters'

Het onderzoek in Frankrijk naar de rellen rond de wedstrijd tussen Engeland en Rusland richt zich op een harde kern van de Russische supporters. "Onder de Russische fans was een groep van 150 vechtersbazen. Ze zijn zeer goed getraind in razendsnelle en zeer gewelddadige acties", zegt de Franse officier van Justitie Brice Robin.

Zowel voor als na de wedstrijd kwam het tot ongeregeldheden in het stadion en de binnenstad van Marseille.

Franse officier van justitie over Russische hooligans

De meeste van de 35 gewonden bij de rellen waren Engelsen, zo zegt de openbaar aanklager. Een Engelse supporter ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hij kreeg klappen op zijn hoofd. De daders zijn niet geïdentificeerd.

Robin wees er ook op dat erger is voorkomen. Een aantal Russen is op de luchthaven van Marseille al teruggestuurd. "Maar er zijn ook veel Russen over land gekomen."

Rusland-correspondent David Jan Godfroid zei eerder al dat bijna elke club in Rusland een goed georganiseerde harde kern heeft, die zich behalve met voetbal met criminele activiteiten bezighoudt.

"Als het Russische team voetbalt, verenigen ze zich", zei Godfroid. Russische supporters drongen in de slotfase van de wedstrijd in Marseille een vak met Engelse supporters binnen om hen aan te vallen. Geen enkele Rus werd opgepakt. Robin vindt dat de politie geen fouten heeft gemaakt.

Engelse supporters klimmen over een hek om zich in veiligheid te brengen

In Marseille staan vandaag tien verdachten voor de rechter die zaterdag zijn opgepakt. Het zijn zes Britten, drie Fransen en een Oostenrijker.

Robin zei dat hij de rechtbank gevangenisstraffen en gebiedsverboden zal vragen. Twee Russen zijn vanwege de gevechten het land uitgezet.

Engelse supporters vluchten voor de Russische relschoppers

In Nice is een Noord-Ier omgekomen, nadat hij van een hek langs de Promenade des Anglais was gevallen. Hij maakte een val van 7 à 8 meter en kwam op rotsstrand terecht.

Waardoor de man ten val kwam, wordt onderzocht. Voor zover bekend zijn er geen aanwijzingen voor een misdrijf, maar de Franse justitie wil niets uitsluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl