NOS Nieuws

Scholieren stromen vaker door naar hoger niveau

Steeds meer scholieren stromen door naar een hoger niveau. Het aantal leerlingen dat opleidingen stapelt is in tien jaar tijd niet zo hoog geweest. Vorig jaar waarschuwde de Onderwijsinspectie nog voor een daling van het aantal 'stapelaars'.

Staatssecretaris Dekker schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de oorzaak van de stijging niet duidelijk is. Het kan zijn dat scholen hun leerlingen meer kansen bieden of leerlingen betere begeleiding krijgen. "Wat de oorzaak ook is: het beeld dat stapelen niet meer voorkomt behoeft nuance", schrijft Dekker.

Het afgelopen jaar besloot 7,8 procent van de vmbo'ers en havisten met een diploma om het hogerop te zoeken. In het schooljaar 2012-2013 lag dat aantal, net als tien jaar geleden, nog op 5,1 procent.

Vanuit vmbo theoretische leerweg is overstappen naar een hoger niveau het populairst: 16,7 procent van de leerlingen stapte afgelopen schooljaar over naar de havo.

Percentage leerlingen per schoolsoort dat overstapt naar hoger niveau

De VO-raad benadrukt dat de oorzaak van de stijging niet duidelijk is. "Er moet eerst een analyse komen. Op basis van deze cijfers kunnen we niets zeggen", aldus een woordvoerder.

"Dekker noemt een aantal oorzaken, zoals betere begeleiding door leraren, maar daar kunnen wij nog wel een paar mogelijkheden bij bedenken. Het blijft gissen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl