NOS Nieuws

Nederland valt weg uit wereldwijde top kinderrechten

Nederland is fors gedaald op de index die meet hoe het staat met de naleving van kinderrechten. Op de lijst van de internationale stichting KidsRights duikelt Nederland naar de dertiende plaats. Vorig jaar stond Nederland nog op plaats twee.

De daling komt vooral door een slechtere beoordeling van het VN-Kinderrechtencomité. Op twee punten scoort Nederland slechter: het budget dat voor de naleving van kinderrechten beschikbaar is en veranderde wetgeving.

De daling weerspiegelt ook andere zorgen, zegt Karin Arts van de Erasmus Universiteit die bij het opstellen van de index betrokken is. "Zoals over de bezuinigingen voor gezinnen die van een minimuminkomen moeten rondkomen. Daar komt bij dat door de decentralisatie van de jeugdzorg kinderen mogelijk een ongelijke toegang tot die zorg hebben."

Aansporing

Noorwegen staat voor het tweede achtereenvolgende jaar op de eerste plaats. Mexico (37), Jamaica (51) en Colombia (60) krijgen een eervolle vermelding omdat ze dit jaar spectaculair zijn gestegen.

Opvallend is volgens KidsRights dat economisch sterke landen het niet persé beter doen. Zo krijgen bijvoorbeeld Italië (81) en Canada (72) de aansporing om de structuur voor de naleving van kinderrechten te verbeteren. In dat opzicht doen Tunesië en Thailand het volgens KidsRights juist goed.

De lijst bestaat uit 163 landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl