Politie bij de gayclub waar vijftig bezoekers werd doodgeschoten
NOS Nieuws

Dit was het weekend: gevangen in Qatar en 50 doden bij schietpartij VS

Wat gebeurde er gisteren en vandaag? We vatten de gebeurtenissen van dit weekend hier samen voor het geval je het nieuws niet zo hebt bijgehouden.

Zaterdag...

Laura

Er is veel te doen rond Laura, de 22-jarige vrouw die vastzit in Qatar. Vrijdagavond laat werd bekend dat de Nederlandse sinds maart achter de tralies zit. Volgens haar advocaat werd ze opgepakt toen ze aangifte deed van verkrachting. Advocaat Brian Lokollo zegt dat ze onder druk is gezet om met de dader te trouwen.

Advocaat: in het buitenland lijk je aan de goden overgeleverd

Laura mag wekelijks enkele minuten met haar familie bellen. De moeder van de Utrechtse vrouw zegt dat het niet goed gaat met haar dochter. "De gedachte dat ze is verkracht, maakt me gek."

'Ik kan geen arm om haar heen slaan, ze zit daar gewoon alleen'

De familie wil voorlopig niets meer tegen de media zeggen.

Druk op Luchtvaartdagen

De tweede dag van de Luchtvaartdagen is nog maar net begonnen, of het is al erg druk op Vliegbasis Leeuwarden. De treinen naar de Friese hoofdstad zijn overvol en op de wegen naar het evenement staan lange files. Om 10.00 uur geeft de organisatie het advies aan liefhebbers die nog thuis zijn om niet te komen. "De capaciteit is bereikt", zegt de luchtmacht.

Luchtmachtdagen

Publiekstrekkers zijn de twee JSF-toestellen die tijdelijk in Nederland zijn. De luchtmacht verwelkomt 170.000 belangstellenden. Samen met de bezoekers van vrijdag komt het totaal op 280.000 mensen. Dat zijn er ruim meer dan de 245.000 op de vorige Luchtmachtdagen in Gilze-Rijen, twee jaar geleden.

Rellen bij EK in Marseille

Op de tweede dag van het EK voetbal komt het in Marseille tot rellen tussen supporters van Engeland en Rusland. De ongeregeldheden beginnen in het centrum van de stad, na het laatste fluitsignaal gaat het ook in het stadion mis.

Supporters gaan met elkaar op de vuist in Marseille

De UEFA waarschuwt dat Engeland en Rusland worden gediskwalificeerd als hun supporters zich nog een keer laten gaan. De tuchtcommissie van de UEFA stelt een strafonderzoek in tegen de Russische voetbalbond.

Overigens spelen Engeland en Rusland gelijk: 1-1. De wedstrijd Albanië-Zwitserland eindigt in 0-1 en Wales wint met 2-1 van Slowakije.

Zondag...

Vijftig doden bij schietpartij Orlando

In een gaybar in Orlando komen vijftig mensen om bij een schietpartij. De schutter is een Amerikaan met Afghaanse ouders. Hij is in een vuurgevecht door de politie gedood.

Tientallen doden bij schietpartij in gayclub in Orlando

Over zijn motief is niets bekend, maar de Amerikaanse inlichtingendienst FBI zegt dat er vermoedelijk een verband is met de terreurgroep IS. Wat dat verband is, wil de dienst niet zeggen.

De schutter was gewapend met een automatisch geweer en een handpistool, zegt de politie in Orlando. Mogelijk had hij ook explosieven bij zich. De schietpartij in Florida is de bloedigste uit de Amerikaanse geschiedenis.

Bus in Haarlem met stenen bekogeld

Jongeren in Haarlem gooien in de nacht van zaterdag op zondag stoeptegels naar een bus van Connexxion. Twee ruiten gaan aan diggelen, een passagier moet naar het ziekenhuis nadat hij een steen tegen zijn hoofd had gekregen. Een nacht eerder werd in dezelfde omgeving een personeelsbusje van Connexxion met stenen bekogeld.

Vermiste duiker gevonden

In het Grevelingenmeer wordt het lichaam gevonden van een duiker die sinds zaterdagmiddag wordt vermist. De 59-jarige man dook bij Scharendijke naar een scheepswrak. Op 19 meter diepte raakte hij in moeilijkheden.

Kroatië en Polen winnen

Op de derde dag van het EK in Frankrijk verslaat Kroatië Turkije met 1-0. Polen tegen Noord-Ierland eindigt in 1-0.

Duitsland klopt Oekraïne met 2-0.

Komende week...

Een rechtbank in Qatar behandelt maandag de zaak rond de Utrechtse Laura, die sinds maart gevangen zit.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn maandag in Friesland. Ze bezoeken onder meer het Planetarium in Franeker en zijn bij een kaatswedstrijd voor kinderen.

Dinsdag wordt in Frankrijk gedemonstreerd tegen de nieuwe arbeidswet. Vakbonden hebben hun achterban opgeroepen massaal naar Parijs te gaan.

Piloten van Easyjet op Schiphol liggen dinsdag het werk neer in verband met een conflict over de nieuwe cao.

Bruce Springsteen treedt dinsdag op in Den Haag. Het concert is op het Malieveld.

Woensdag wordt premier Rutte in het Vaticaan ontvangen door paus Franciscus.

Examen-leerlingen van vmbo, havo en vwo krijgen donderdag te horen of ze geslaagd zijn.

Donderdag is de veertigste verjaardag van de opstanden in Soweto in Zuid-Afrika.

De internationale atletiekbond IAAF beslist vrijdag of Russische atleten mogen uitkomen op de Olympische Spelen in Rio. In november kregen de atleten een voorlopige schorsing in verband met een dopingkwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl