Op 11 september 2001 vlogen twee vliegtuigen in het World Trade Center in New York
NOS Nieuws

CIA: rapport pleit Saudi-Arabië vrij van betrokkenheid bij 9/11

Volgens CIA-baas John Brennan wordt binnenkort voor iedereen duidelijk dat Saudi-Arabië geen enkele verantwoordelijkheid draagt voor de aanslagen op 11 september 2001 in de VS. In een interview met de Saudische nieuwszender al-Arabiya zegt hij te verwachten dat er snel geheime documenten worden gepubliceerd waaruit dat blijkt.

De CIA-baas doelt op 28 geheime pagina's uit een onderzoek dat het Amerikaanse Congres in 2002 liet doen naar de aanslagen.

Volgens geruchten zou in de geheime pagina's worden gesproken over betrokkenheid van Saudi-Arabië bij de aanslagen. Brennan zegt dat die geruchten niet kloppen en dat openbaarmaking van de documenten dat zal bewijzen.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten moeten nog wel bepalen of de geheime inhoud inderdaad openbaar wordt gemaakt.

Gesuggereerd

Omdat de meeste van de aanslagplegers op 11 september 2001 de Saudische nationaliteit hadden, is in de VS vaker gesuggereerd dat ook de Saudische overheid betrokken was bij de aanslagen, die aan bijna 3000 mensen het leven kostten.

Saudi-Arabië heeft de betrokkenheid altijd ontkend. Maar vorige maand maakte de Amerikaanse Senaat het in een nieuwe wet mogelijk voor nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen om de Saudische overheid voor de rechter te slepen.

De Amerikaanse regering is fel tegen een mogelijke vervolging van Saudi-Arabië, dat een belangrijke bondgenoot is in het Midden-Oosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl