Onder elkaar vinden agenten 'niks mis met etnische profilering'
Een deel van de politie heeft geen enkel probleem met etnisch profileren. Dat blijkt uit discussies op het besloten bedrijfsnetwerk van de politie. De NRC zag reacties van zo'n 250 politiemedewerkers die de afgelopen dagen reageerden op het staande houden door de politie van van rapper Typhoon. Een medewerker van de politie lekte de reacties naar de krant.
Typhoon werd vorige maand staande gehouden omdat zijn nieuwe auto niet zou passen bij zijn huidskleur. Uit de gegevens blijkt dat een meerderheid van de agenten deze aanhouding verdedigt. De agenten geven aan dat er "niks mis" is met etnisch profileren "als het op feitelijkheden is gebaseerd".
Volgens sommige politieagenten waren de excuses van minister Van der Steur aan de rapper niet terecht. Ze noemen het "een trap na", omdat ze niet anders handelden dan normaal. Etnische achtergronden spelen nou eenmaal een rol bij aanhoudingen, vinden ze.
Ongepast
Sommige agenten zeggen in de interne discussie dat ze geschokt zijn door de reacties van hun collega's. Een van hen zegt verbaasd te zijn dat zij zich "racistisch" uitlaten op het intranet van de politie.
De Nationale Politie laat aan NRC weten dat ze op de hoogte is van de discussie op het netwerk. Agenten die zich ongepast hebben uitgelaten krijgen een gesprek met hun leidinggevende. Het nationale korps zegt tegen de krant dat de reacties niet betekenen dat "etnisch profileren schering en inslag is binnen de politie".
Patseraanpak
De agenten zeggen dat ze Typhoon staande hebben gehouden als onderdeel van de "patseraanpak". Bij deze aanpak houdt de politie vooral jonge mannen met dure auto's in de gaten. Volgens de voorstanders van deze aanpak zijn hiermee al "behoorlijk wat daders opgepakt en misdrijven opgelost".
Onlangs werd Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer ook staande gehouden. Dit werd ook in verband gebracht met etnisch profileren. De agent ontkende dat dit het geval was.