Slowakije zou dit EK weleens hoge ogen kunnen gooien en niet alleen qua haardracht Pro Shots

Het Slowaakse voetbalteam baart op het EK hoe dan ook opzien. Al is het maar door de opvallende haardracht van sterspeler Marek Hamsík. Trends komen en gaan, maar Hamsík blijft de hanenkam (zie ook kader) al jaren trouw. Hij is niet de enige in de Slowaakse selectie.

In de jaren 70 werd de hanenkam populair onder punkers en na de eeuwwisseling zorgde stijlicoon David Beckham voor een wereldwijde rage. Niet iedereen was meteen enthousiast. Sir Alex Ferguson in ieder geval niet.  

Beckham trendsetter

Ferguson beval Beckham voor het duel tussen Manchester United en Chelsea om het Community Shield zijn hanenkam af te scheren. En zo deed Beckham, in het toilet op Wembley, Lang liet de Brit zich niet de wet voorschrijven door Ferguson. Zijn mohawk kwam terug en transformeerde tot een geblondeerde variant. 

De nu 28-jarige Hamsík toonde zijn hanenkam al op het WK van 2010, toen hij met Slowakije debuteerde op een groot toernooi en door Oranje werd uitgeschakeld in de achtste finales. Op enkele haaruitstapjes na hield hij sindsdien vast aan deze coupe. 

Trotse kapper

De sleutelspeler van Napoli heeft in Italië zijn vaste kapper en in Bratislava is Igor Novosad al enkele jaren de trotse man achter het kapsel van Hamsík. "Als hij tijd heeft, komt hij bij me langs", aldus Novosad, die een salon heeft in Bratislava. "Ik knip ook Vladimir Weiss (teamgenoot Slowakije, red.) en andere sporters."

"Marek vertelde me dat hij dit kapsel al sinds zijn jeugd heeft", aldus Novosad. "Dus Beckham was niet de eerste, haha. Het kapsel heeft bij mijn weten geen speciale betekenis. Hij vindt het mooi en het is zijn handelsmerk."

Andere Slowaakse spelers, zoals Miroslav Stoch, Adam Nemec en Juraj Kucka, volgden op iets minder opvallende wijze het voorbeeld van Hamsík. Ook bij hen kan in Frankrijk een hanenkam worden verwacht.

Vraag naar hanenkam 

Hoewel Hamsík en zijn teamgenoten mateloos populair zijn in eigen land leidt het hoge percentage hanenkammen in de Slowaakse selectie niet direct tot een overvloed aan hanenkammen in de Slowaakse samenleving. Igor Novosad krijgt regelmatig een verzoek, maar bij andere kappers is de vraag niet groot.

"Het was enkele jaren geleden populair, maar op dit moment niet. Ik zie het weinig bij de Slowaakse jonge mannen en jongens", aldus Lenka, kapster bij Toni en Guy in Bratislava. Abi Neri, eigenaar van London Salon in Bratislava, voegt toe: "Hamsik is een idool, maar weinigen hebben het lef om hem te kopiëren."

Martin Skrtel, Miroslav Stoch, Adam Nemec en Marek Hamsik vieren een Slowaakse goal (vlnr) AFP

Na Spanje en Duitsland ook Frankrijk? 

Dat Slowakije in Frankrijk alleen door de hanenkam van Hamsik en co zal opvallen, is onwaarschijnlijk. De hanenkammen hoeven voor niemand bang te zijn en zouden zomaar victorie kunnen kraaien.

In 2014 maakten de Slowaken Europees kampioen Spanje een kopje kleiner (2-1 winst) en in de voorbereiding op het EK pakte de ploeg van bondscoach Ján Kozák de scalp van wereldkampioen Duitsland. Dan kunnen niet veel teams zeggen. 

EK-duels Slowakije - groep B

WedstrijdDatumTijd
Wales - Slowakije11 juni18.00 uur 
Rusland -Slowakije15 juni15.00 uur
Slowakije - Engeland
20 juni21.00 uur
EK Magazine: Slowakije nog niet op zijn top

STER reclame