Warren Buffett
NOS Nieuws

Lunchen met Warren Buffett voor 3.456.789 dollar

There's no such thing as a free lunch is in het Engels een gevleugelde uitdrukking. Ook al lijkt iets gratis, linksom of rechtsom betaal je er toch voor. Een lunch met miljardair en superinvesteerder Warren Buffett is in ieder geval niet free. Je moet er diep voor in de buidel tasten maar dat is van tevoren dan ook helemaal duidelijk.

De superinvesteerder haalt ieder jaar geld binnen voor een liefdadigheidsinstelling door een lunch met hemzelf aan te bieden op veilingsite eBay. Dit jaar werd er door een anonieme bieder 3.456.789 dollar geboden. Dat was precies het bedrag dat er ook in 2012 voor werd betaald. In andere jaren lag het bedrag wat lager, maar doorgaans nog boven de twee miljoen dollar.

Trots

De opbrengst gaat altijd naar de Glide Foundation, een liefdadigheidsinstelling in San Francisco die banden heeft met een methodistenkerk. Glide ondersteunt mensen die in armoede leven. De stichting verzorgt maaltijden en biedt gezondheidszorg, afkickprogramma's en scholing aan.

Warren Buffet's eerste vrouw Susie zette zich voor Glide in. Nadat zij in 2004 was overleden, ging Warren daarmee door. "Ik ben er trots op deel uit te maken van iets waar zoveel mensen van profiteren. Glide verschaft duizenden wanhopige mensen waardigheid en kansen."

Steakhouse

De lunch is doorgaans in het Smith & Wollensky steakhouse in New York. Dat betaalt zelf ook weer 10.000 dollar aan Glide om de lunch te mogen huisvesten. Alleen als de bieder anoniem wil blijven, wordt er een andere locatie gezocht.

De maaltijd met Buffett duurt enkele uren en er kan met hem over alles gepraat worden. Er is maar één onderwerp taboe: de toekomstige investeringen van de nummer drie op de lijst van Forbes van rijkste mensen ter wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl