Bij stomerij Topcleaning in Harderwijk worden veel trouwjurken gereinigd.
NOS Nieuws

Staat de beste stomerij ter wereld in Harderwijk?

Je zou toch worden uitgeroepen tot 'Beste stomerij van de wereld'. Morgen kan dat zomaar waarheid worden voor stomerij Topcleaning in Harderwijk. In de Duitse stad Frankfurt is dan die verkiezing en het Nederlandse bedrijf is één van de 30 kanshebbers op de titel.

"Het is ongelooflijk en hartstikke spannend ja", zegt bedrijfsleider Ruben van Pelt. Het familiebedrijf werd ruim een halve eeuw geleden opgericht. Afgelopen week viel er een brief in de bus waarin werd meegedeeld dat Topcleaning was doorgedrongen tot de beste 30 van de wereld. "Sindsdien is het hier een gekkenhuis", aldus Van Pelt. Behalve dat het toevallig hartstikke druk is met het stomen van van alles en nog wat, de media weten het bedrijf inmiddels ook te vinden.

Terwijl ze toch heel wat gewend moeten zijn in Harderwijk. In de afgelopen vijf jaar werden al meerdere prijzen in de wacht gesleept als beste stomerij van Nederland en van Europa. En nu dus mogelijk beste van de wereld.

Roet- en waterschade

Waaraan het bedrijf die nominatie te danken heeft? "Wij zijn een beetje uniek in de branche doordat we gespecialiseerd zijn in brand-, roet- en waterschade. Als u, of de buurman, brand heeft gehad in huis, moet u vaak alle textiel laten reinigen. Dat doen wij. Maar de laatste jaren richten we ons ook op de particuliere markt."

Van Pelt wijst op trouwjurken, pakken van brandweermannen, knuffels, gordijnen, caravankussens. Wat niet eigenlijk.

Slecht imago

Het bedrijf onderscheidt zich ook door het gebruik van energiezuinige apparatuur en milieuvriendelijke reinigingsmethodes (met bijvoorbeeld biologische wasmiddelen). Volgens de jury is het bedrijf één van de meest duurzame stomerijen ter wereld.

Dat terwijl de sector wel te maken heeft met een slecht imago. Mensen denken bij stomerijen toch vaak aan chemische verontreiniging. "De branchevereniging is al jaren bezig het niveau van de sector omhoog te halen", zegt Van Pelt, zelf ook bestuurslid van brancheorganisatie Netex.

"Alle bedrijven worden gecertificeerd, worden gekeurd. Het is echt te makkelijk om ons af te rekenen op dat stoffige imago van de afgelopen decennia. D'r is inmiddels zoveel veranderd."

TNO

Ook TNO stelde recent vast dat de stomerijen gemiddeld drie keer milieuvriendelijker werken dan de wasmachines bij de gemiddelde consument thuis. Dat komt door de strikte regelgeving in Nederland en doordat de innovatie in ons land snel gaat. Veel sneller dan in andere landen.

Het is daarom niet vreemd dat nog andere Nederlandse stomerijen bij de laatste 30 zitten, zoals Bubble & Stitch in Amsterdam. Dat bedrijf won eerder een innovatie-award. Het heeft op circa 25 kantoorplekken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zogenoemde lockers geplaatst, waar consumenten kleding in kunnen ophangen die gereinigd moet worden. Het bedrijf haalt de kleding op en hangt het - gestoomd en wel - een paar dagen later weer terug.

De kluizen van Bubble & Stitch in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl