De lichte delen geven aan waar de sterren steeds moeilijker zijn te zien
NOS Nieuws

Een derde van mensheid kan Melkweg niet meer zien

Een derde van alle mensen op aarde kan 's nacht sterrenstelsel de Melkweg niet meer aan de hemel zien door lichtvervuiling. Wetenschappers maakten een kaart met de gebieden waar de Melkweg niet langer zichtbaar is vanaf de aarde. Ook in Nederland is het sterrenstelsel niet te zien.

De wetenschappers gebruikten onder meer satellietbeelden om de lichtvervuiling in kaart te brengen. "We hopen dat dit eindelijk mensen laat inzien met wat voor probleem we te maken hebben", zegt een van de wetenschappers die hun onderzoeksresultaten publiceerde in het tijdschrift Science Advances.

De lichtvervuiling is het meest aanwezig in ontwikkelde landen in Europa en de Verenigde Staten. 60 procent van de Europeanen kan de Melkweg niet zien. Datzelfde geldt voor 80 procent van de Amerikanen. In West-Europa zijn alleen in Schotland, Zweden en Noorwegen nog gebieden te vinden die 's nachts compleet donker zijn.

Kunstlicht

Volgens de onderzoekers zijn Singapore, Zuid-Korea en Italië de landen met het meeste kunstmatige licht. Canada en Australië hebben het minst te kampen met lichtvervuiling. "Dankzij de mensheid hangt er een nevel van kunstlicht rond de aarde", zegt een wetenschapper.

De onderzoekers zeggen dat het gebruik van afgeschermd straatlicht en bewegingssensoren de lichtvervuiling kan tegengaan. Daarnaast zouden bedrijven 's nachts verplicht alle lichten in kantoren moeten uitschakelen. Een van de wetenschappers: "Dan hebben we een lagere energierekening en kunnen we meer sterren zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl