Arbiter Kuipers in actie

"Wij moeten zorgen dat we niet opvallen, we moeten onzichtbaar zijn." Zo omschrijft scheidsrechter Björn Kuipers zijn werk tijdens de wedstrijden.

Nederlandse eer op EK

Kuipers houdt tijdens de Europese titelstrijd in Frankrijk de Nederlandse eer hoog met zijn team. De NOS volgde de arbiter en zijn assistenten van dichtbij rond en tijdens de KNVB-bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht.

"Wij kunnen negentig minuten de pannen van het dak fluiten, maar er hoeft maar een moment te zijn dat niet goed is in de wedstrijd en niemand praat meer over die negentig minuten lekker in de wedstrijd zitten, omdat je een moment verkeerd hebt beoordeeld", geeft de arbiter aan. "Dat maakt de arbitrage soms ondankbaar."

Concentratie

Het concentratievermogen van de arbiter en zijn assistenten wordt tijdens de wedstrijd zwaar op de proef gesteld. Kuipers wijst zijn team er veel op vooraf. "We kunnen heel veel plezier hebben in de kleedkamer, maar op het moment dat we de spelers ophalen moet de concentratie geen 95 procent zijn maar moet de focus 100 procent op de wedstrijd zijn"', legt hij uit.

En geen enkele wedstrijd is hetzelfde. De voorbereiding verschilt dus ook van keer tot keer. "Iedere wedstrijd vraagt zijn specifieke voorbereiding. Wat is het belang? Wie zijn de sleutelfiguren. De voorbereiding is belangrijk."

STER reclame