McGregor
NOS Nieuws

McGregor krijgt uitstel van betaling

Modemerk McGregor verkeert in acute betalingsproblemen.

De rechtbank in Amsterdam heeft surseance van betaling verleend aan het bedrijf. Onder McGregor Fashion Group Holding NV valt niet alleen het merk McGregor, maar ook Gaastra en Adam Menswear.

Er werken 1200 mensen bij McGregor, de meesten in Nederland, de rest verspreid door Europa. Het bedrijf heeft 150 winkels. In de Benelux zijn het er zo'n 80.

Zeilkleding

Alle winkels van de verschillende merken en de webwinkel zijn nog open. Mark van Zanten is aangesteld als bewindvoerder. Zijn opdracht is om in ieder geval te onderzoeken of het bedrijf verkocht kan worden.

Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing en Retail aan de Nyenrode Business Universiteit, denkt dat een verkoop nog wel eens moeilijk kan worden. "Gaastra kent iedereen van zeilkleding. Maar verder zijn het oude merken zonder aansluiting bij jonge mensen. McGregor en Gaastra worden als luxe gepositioneerd, maar de meeste mensen, vooral jongeren, vinden hun kleding niet modieus genoeg."

Schuldenvrij

McGregor bestaat sinds 1993, al zijn sommige merken die het verkoopt al veel ouder. Tot 2006 was het genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

Afgelopen april stapte medeoprichter en topman Jeroen Schothorst op bij McGregor. Hij werd opgevolgd door Armin Broger, voorheen topman bij modemerk Esprit. Schothorst is nog altijd aandeelhouder, samen met mede-oprichter Ben Kolff en investeerder Marcel Boekhoorn.

Meer inzetten op online heeft duidelijk niet de redding gebracht

Kitty Koelemeijer, hoogleraar Markering en Retail

Schothorst verklaarde voor zijn vertrek dat McGregor schuldenvrij was na een financieel zware periode. Dat verbaast Koelemeijer. "Misschien sprak hij alleen over de bankschulden en had het bedrijf nog schuld bij particulieren, want hoe kan het anders dat het bedrijf ineens uitstel van betaling moest aanvragen?"

"Een paar jaar geleden ging het ook al erg slecht met McGregor", zegt Koelemeijer. "Toen ging het bedrijf meer op online inzetten. Dat heeft duidelijk niet de redding gebracht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl