Langs de route staan mensen die Ali de laatste eer bewijzen
NOS NieuwsAangepast

Bokslegende Muhammad Ali begraven

Muhammad Ali is begraven in zijn geboortestad Louisville. De grootste bokser aller tijden werd in besloten kring ter aarde besteld op het Cave Hill Cemetary. De begraafplaats was hermetisch afgesloten, om de naasten van Ali zo veel mogelijk privacy te geven.

Voorafgaand aan de begrafenis had de rouwstoet een route van tientallen kilometers afgelegd. De stoet reed onder meer langs Ali's geboortehuis, de eerste sportschool waar hij trainde en zijn middelbare school.

Langs de route stonden volgens de politie van Louisville zo'n 100.000 mensen om Ali de laatste eer te bewijzen. Sommigen scandeerden "Ali! Ali!", anderen gooiden bloemen op de lijkwagen. De laatste meters voor de begraafplaats waren geplaveid met rozenblaadjes.

Inmiddels is in Louisville een grote herdenkingsdienst aan de gang, met zo'n 15.000 belangstellenden. Pastoor Kevin Cosby noemde Ali in een adem met Jesse Owens en Rosa Parks, die streden voor de rechten van zwarte Amerikanen. "Voordat James Brown zei 'Ik ben zwart en ik ben trots', zei Mohammed Ali 'Ik ben zwart en ik ben knap'", zei Cosby.

Rabbijn Michael Lerner herinnerde aan de pacifistische Ali. "Hij verzette zich tegen een immorele oorlog en zette zijn naam op het spel om de waarheid te zeggen", zei Lerner over de weigering van de bokser om te vechten in de Vietnamoorlog. Ali mocht als gevolg daarvan drie jaar niet boksen.

Als een politieman en een stadsjongen met elkaar praten, kunnen er wonderen gebeuren.

Lonnie Ali

Ook Ali's weduwe hield een toespraak. Ze zei dat haar man van zijn thuisstad hield. "En we weten dat Louisville van Muhammad hield", zei Lonnie Ali.

Verder noemde ze Ali's coach, Joe Martin. Die werkte in Louisville als politieman. Verwijzend naar de spanningen tussen jonge zwarte Amerikanen en agenten, zei ze: "Als een politieman en een stadsjongen met elkaar praten, kunnen er wonderen gebeuren." Lonnie Ali kreeg daarvoor een staande ovatie.

Komiek Billy Crystal, een goede vriend van Ali, stak tot hilariteit van de zaal de draak met de arrogantie van de bokser. "Hij was grappig. Hij was mooi. Hij was de meest perfecte sportman die je ooit had gezien. En dat waren zijn eigen woorden."

Clinton

Andere eregasten bij de herdenking zijn oud-president Bill Clinton, David Beckham, Arnold Schwarzenegger en voormalig president Karzai van Afghanistan. Ook de boksers Lennox Lewis en Mike Tyson zijn in de arena waar de dienst wordt gehouden. Zij droegen eerder vandaag de kist met het lichaam van Ali, samen met acteur Will Smith en nog vijf prominenten.

'Namens de familie van de grote kampioen...'

De Turkse president Erdogan zou ook bij de herdenkingsdienst aanwezig zijn, maar hij is zo geïrriteerd dat hij alweer naar Turkije is vertrokken. Hij is boos dat hij geen stuk stof op de kist mag leggen van het kleed dat de heilige Ka'aba in Mekka bedekt.

Ook is Erdogan boos dat de organisatoren niet willen dat een met de Turkse president meegereisde imam tijdens de herdenking uit de Koran leest. De president was gisteren wel aanwezig bij de islamitische herdenkingsdienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl