NOS Nieuws

SP wil plan voor universiteitsbesturen

Minister Bussemaker moet snel met een plan komen om te zorgen dat besturen en raden van toezicht van universiteiten meer draagvlak krijgen en anders benoemd worden. Dat zegt de SP in reactie op het aftreden van de raad van toezicht van de UvA.

De voltallige raad van toezicht van de Universiteit van Amsterdam maakte vandaag bekend op te stappen. De raad treedt af zodra er nieuwe leden zijn gevonden.

Dat besluit kwam na het dreigende opzeggen van vertrouwen door de studentenraad en de ondernemingsraad. Die vinden dat de huidige raad van toezicht slecht functioneert. Zo zou er onder meer niet kritisch gekeken worden naar de samenwerking tussen de UvA en de Hogeschool van Amsterdam.

Draagvlak verloren

Het rommelt al langer binnen de UvA. Vorig jaar bezetten studenten en enkele docenten van de UvA het Bungehuis in Amsterdam en later het Maagdenhuis. Ze eisten meer democratie en openheid op de universiteit.

De SP vindt dat de organisatie van Hogescholen en Universiteiten heel anders moet, en roept minister Bussemaker op zo snel mogelijk met een heel nieuw bestuursmodel te komen.

"Het besluit van de raad van toezicht vandaag is het enige juiste, ze hadden elke vorm van draagvlak verloren", aldus SP-Kamerlid Van Dijk. De SP'er noemt het "een uitglijer van jewelste" dat Bussemaker de raad onlangs nog opnieuw voor vier jaar benoemde. "Een nieuw bestuursmodel voor het hoger onderwijs is nu heel hard nodig," aldus Van Dijk. Een nieuwe wet die vanaf volgend jaar ingaat om inspraak anders te regelen, gaat de SP niet ver genoeg.

Nieuwe wet

Bussemaker erkent dat de medezeggenschapscultuur op veel plekken beter kan. Maar volgens haar doet het kabinet daar al van alles aan. Ze wijst op de nieuwe Wet Versterking Bestuurskracht, die voor de medezeggenschap meer invloed en meer mogelijkheden biedt. De wet, die deze week door de Eerste Kamer kwam, treedt volgend jaar in werking. "We moeten eerst maar eens zien wat dat teweegbrengt", aldus Bussemaker.

Over het aftreden van de raad van toezicht zegt ze de vertrouwensbreuk "heel jammer" te vinden, maar ze is de raad "erkentelijk dat ze ruimte maakt".

De minister heeft er vertrouwen in dat het nu beter zal gaan. "Er zit inmiddels een nieuw college van bestuur, dat gesteund wordt door docenten en studenten. Met een nieuwe raad van toezicht kan er echt een nieuwe start gemaakt worden."

Ze is het niet eens met de kritiek van de SP op haar benoeming van de raad van toezicht. "Ik heb gehandeld zoals ik altijd doe bij benoemingen, waarom zou ik dat bij de UvA anders hebben gedaan. Vergeet niet: op dat moment zat er nog geen nieuw college van bestuur. Een college van bestuur kan alleen door een raad van toezicht benoemd worden dus het was zaak die toen te benoemen."

Bussemaker: UvA kan nu nieuwe start maken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl