Kysia Hekster/NOS
NOS Nieuws

Koningin Máxima tegen vluchtelingen: de ui van suiker was lastig

Koningin Máxima heeft een vluchtelingenproject in Den Haag bezocht. Bij de organisatie Taal aan Zee keek ze mee met de taalcursussen en sprak ze met vluchtelingen en vrijwilligers.

Volgens Koninklijk Huis-verslaggever Kysia Hekster keek Máxima mee met drie lessen Nederlands. "Tijdens een van de lessen nodigde Máxima de cursisten uit om haar vragen te stellen. Toen ze vroegen hoe Máxima het zelf vond om Nederlands te leren, antwoordde ze dat ze vooral moeite had met de uitspraak van de 'ui' in het woord suiker."

Hoe leerde Máxima Nederlands?

In januari bezocht koning Willem-Alexander het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Na dat bezoek kwam er kritiek omdat hij met geen enkele vluchteling zou hebben gesproken. "Als de koning zich in de uitvoering van het opvangbeleid wil verdiepen, dan spreek je toch ook met de vluchtelingen zelf? Als je wilt weten of de bakker goed brood bakt, vraag je het toch ook aan zijn klanten?”, zei SP-Kamerlid Ronald van Raak toen tegen de NRC.

Tijdens het werkbezoek aan Taal aan Zee had koningin Máxima juist veel contact met asielzoekers, zegt Kysia Hekster. "Ze sprak met zeker twintig of dertig vluchtelingen. Wat dat betreft was het heel anders dan het bezoek aan Ter Apel. Maar Máxima had ook veel aandacht voor de vrijwilligers die actief zijn bij Taal aan Zee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl