NOS Nieuws

PvdA en CDA willen boete voor grote bedrijven die laat betalen

CDA en PvdA willen een renteboete invoeren voor grote bedrijven die te laat rekeningen van mkb'ers betalen. Na zestig dagen zou de rekening moeten oplopen met een wettelijk opgelegde rente van 8 procent over het verschuldigde bedrag.

"Gewoon netjes op tijd je rekeningen betalen. Dat geldt ook voor grote bedrijven. Iedereen wil toch dat hij zijn loon of inkomen op tijd ontvangt voor gedane arbeid?", zegt PvdA-Kamerlid Monasch.

Positieve trend

Het CDA deed het voorstel al eerder aan minister Kamp van Economische Zaken, met steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. Maar Kamp wilde het voorstel niet uitvoeren omdat hij vond dat de situatie aan het verbeteren is.

De twee partijen komen daarom met een eigen wetsvoorstel. CDA-Kamerlid Mulder: "Minister Kamp spreekt van een positieve trend, terwijl grootbedrijven hun mkb-leveranciers gewoon als bank gebruiken."

Volgens incassobedrijf Intrum Justitia loopt de economie 7 miljard euro mis door slecht betalingsgedrag van bedrijven. "Lange betalingstermijnen en bewust te laat betalen, zorgen voor een rem op de groei van met name het mkb en daarmee op de werkgelegenheid."

Rentestraf voor late betalingen aan mkb

Minister Kamp denkt dat de initiatiefwet geen oplossing biedt. Hij wijst erop dat rekeningen nu gemiddeld binnen 36 dagen worden betaald. Het effect van het invoeren van een 60-dagen-norm kan volgens hem zijn dat mensen later gaan betalen. "Dan creëer je dus mogelijk zelfs een probleem."

Kamp: wet zal averechts werken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl