Vorig najaar is geprobeerd de server van de Onderzoeksraad voor Veiligheid te hacken.
NOS Nieuws

Duitsers: Russen vermoedelijk achter hacken OVV-computers

De Russische geheime diensten zijn naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk voor de cyberaanval op de computers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid afgelopen najaar. Die deed toen onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17.

De claim staat in een nieuwsbrief van de Duitse inlichtingendienst BfV. "We hebben sterke vermoedens, maar het laatste bewijs ontbreekt", zegt een woordvoerder van de BfV vandaag tegen de NOS. De nieuwsbrief dateert overigens van april.

Vorig najaar werd bekend dat was geprobeerd om de servers van de OVV te hacken. Waarschijnlijk was dat gedaan door een Russisch team, genaamd 'Operation Pawn Storm', dat op zoek was naar informatie over het MH17-rapport. Dat verscheen 13 oktober.

Sterke aanwijzingen

De Duitse inlichtingendienst BfV wijst nu naar de Russische geheime dienst. In de nieuwsbrief schrijft ze dat de cyberaanvallen door de Russische geheime diensten FSB en GROe op Duitse doelen doorgaans meerdere jaren duren, en dat die aanvallen technisch vaak op dezelfde manier zijn uitgevoerd. "Dat geeft de dienst sterke aanwijzingen dat de cyberaanvallen van dezelfde dader afkomstig zijn." De Russische geheime dienst voert ook kortdurende aanvallen uit. Als voorbeeld noemen de Duitsers de cyberaanval op de computers van de onderzoekers van de OVV.

De OVV zegt niet te weten wie de aanval heeft uitgevoerd. "Het is ons niet bekend wie hierachter zit", zegt een woordvoerder. Eerder al vertelde de OVV dat ze geen aanwijzingen heeft dat de cyberaanval is geslaagd en dat bij de start van het onderzoek de beveiliging van de computers was opgeschroefd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl