NOS Nieuws

Hoogwater beschadigt honderden kunstwerken in Frans museum

De ligging is het Girodet-museum in Montargis fataal geworden. Ingeklemd tussen de rivier de Loing en het Briare-kanaal, bleek het een gemakkelijke prooi voor het hoogwater. In twee uur tijd liep de begane grond onder en raakten honderden opgeslagen kunstwerken beschadigd.

Het gaat om kunst van de naamgever van het museum Anne-Louis Girodet, maar er zitten ook werken van Theodore Géricault, Henry de Triqueti en de Spaanse kunstenaar Francisco de Zurbarán tussen.

Waterschade treft Frans museum

Voor het museum is het een dubbele tegenslag. Het gebouw werd al sinds 2012 gerenoveerd en de heropening zou deze zomer een feit zijn. Maar dat wordt nu 2017. Het is nog maar de vraag welke kunstwerken nog vertoond kunnen worden.

Vrijwilligers helpen bij het naar boven halen van schilderijen die onder een dikke laag smurrie zitten. "Sommige kunstwerken hebben twee dagen lang in het water gelegen", zegt een van de vrijwilligers. "We onderzoeken nu hoe ernstig de schade is."

Vanuit Tours, Parijs en Orléans zijn specialisten toegesneld om te helpen met het restaureren. Met zachte sponsjes proberen ze de modder van schilderijen af te poetsen, zonder dat ze daarbij de verflaag aantasten. "We bewaken zelfs het drogen, want we willen niet dat er micro-organismen op gaan groeien, zoals paddenstoelen bijvoorbeeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl