Spanje is regerend Europees kampioen voetbal NOS

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB en daarmee ook verantwoordelijk voor het Nederlands elftal, zal nog wel even achter zijn oren krabben wanneer hij het prijzengeld hoort dat gemoeid gaat met het EK. De winnaar van het eindtoernooi kan, afhankelijk van het aantal overwinningen, maximaal 27 miljoen euro bijschrijven.

Het totale prijzenbedrag van het EK bedraagt 301 miljoen euro, het hoogste bedrag ooit. Dat is een groot verschil ten opzichte van vier jaar geleden, toen het om 196 miljoen ging. In 2008 was het prijzengeld 184 miljoen.

Die stijging ligt deels aan het grotere deelnemersaantal. Dit jaar doen er 24 landen mee aan het EK, acht meer dan in 2012. Ieder land krijgt een 'startpremie' van acht miljoen. Een zege in de groepsfase levert een miljoen euro op.

Het behalen van de achtste finales wordt beloond met 1,5 miljoen euro, de kwartfinales met 2,5 miljoen en de halve finales met vier miljoen. De verliezend finalist mag vijf miljoen noteren. Voor de winnaar is acht miljoen gereserveerd.

STER reclame