Sociale huurwoningen in Gouda
NOS Nieuws

'Verhuurderheffing niet afschaffen, maar wel snel bijbouwen'

Er moeten snel meer goedkope sociale huurwoningen komen. Dat zeggen VVD en PvdA in een reactie op het nieuws dat het aantal goedkope sociale corporatiewoningen sinds de invoering van de belasting op woningcorporaties is gedaald.

Het onderzoek is een belangrijk signaal dat er wat moet gebeuren, zegt PvdA-Kamerlid De Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben afspraken gemaakt die ervoor zorgen dat de huurverhogingen beperkt blijven. Nu de beschikbaarheid nog. Ik ga ervan uit dat we dat voor de zomer nog kunnen regelen."

Ook VVD-Kamerlid Van der Linde wil kijken wat er moet gebeuren om het aanbod van goedkope huizen te vergroten. Hoewel sinds de invoering van de verhuurderheffing het aanbod van goedkope huurwoningen is gedaald, willen de regeringspartijen de belasting, waar jaarlijks maximaal 1,7 miljard mee wordt binnengehaald, niet meteen opheffen. "De corporaties waren van het pad geraakt. Ze stopten hun geld in koophuizen en winkelcentra en dus hebben we ingegrepen."

Geld klotst tegen de plinten

Ook bestrijdt Van der Linde dat de woningbouwverenigingen geen geld hebben om te investeren. "We kijken naar de macrocijfers. Dan zie je dat er geld zat is in de sector, sterker nog: het geld klotst tegen de plinten. Aan mijn bureau krijg ik grote investeerders uit het buitenland, ook in het betaalbare segment, die zeggen dat ze geen grond krijgen van de gemeenten. Dat is een veel groter probleem."

Welke maatregelen minister Blok voor Wonen van de coalitie moet nemen is nog niet helemaal duidelijk. Volgens PvdA'er De Vries is een van de mogelijke oplossingen dat corporaties geen extra belasting hoeven te betalen voor nieuwbouw. De VVD wil daar ook naar kijken, maar zegt dat de regel dat corporaties alleen in de eigen regio mogen bouwen dan van tafel moet. En dat was nu juist een wens van de PvdA.

Minister Blok komt waarschijnlijk volgende week met een evaluatie van de verhuurderheffing, waarin hij ook suggesties zal doen voor verbeteringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl