Marco van Basten tijdens het EK voetbal 1988
NOS VoetbalAangepast

Wondergoal Van Basten in '88 was bijna afgekeurd

Het doelpunt van Marco van Basten in de EK-finale van 1988 is een kroonjuweel in de Europese voetbalgeschiedenis. Maar wat weinig mensen weten, is dat de legendarische treffer bijna was afgekeurd.

Toenmalig grensrechter Rémi Harrel heeft in een interview met de Franse krant Le Parisien verteld "een moment van twijfel te hebben gehad om Van Basten af te vlaggen wegens buitenspel".

De wondergoal van Marco van Basten in de EK-finale

Harrel haalt in Le Parisien het bewuste moment nog eens terug. "Ik kan het mij nog goed herinneren. Ik wilde mijn vlag omhoog doen, maar toen ik zag hoe mooi het doelpunt was, liet ik mijn arm naar beneden", vertelt de Fransman. "Waarschijnlijk had ik wel gevlagd als de bal over het doel was gegaan."

Ergste beslissing

Harrel benadrukt dat wat hem betreft ook in de toekomst geen geur van buitenspel rond Van Bastens doelpunt mag blijven hangen. "Achteraf gezien was het geen buitenspel, maar ik overwoog zeker om de treffer af te keuren. Ik was ook nog jong, 34 jaar, en al actief op zo'n hoog niveau, waar de druk hoog was. Het zou de ergste beslissing in mijn loopbaan zijn geweest."

En dat had Van Basten wellicht ook zijn plaats in het EK-elftal aller tijden gekost. De voormalig speler van Ajax en AC Milan kreeg ​woensdag op basis van een internetpoll van de UEFA een plaats in het alltime-EK-team.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl