ANP

'Grote vertragingen voor treinreizigers rond Utrecht', 'Tijdelijk vertraging rond Utrecht Centraal'; nieuwskoppen die met een beetje pech in ieder geval tot het najaar vaker te zien zijn. Die verwachting heeft spoorbeheerder ProRail.

"We moeten er met zijn allen rekening mee houden en eraan wennen. De regering zegt ook altijd; eerst het zuur dan het zoet. De trein rijdt nu niet, maar wil je naar een hoger niveau qua spoor, dan moet je hier doorheen", zegt Lucas Stassen van ProRail.

Vanochtend nog leidde een wisselstoring tot grote vertraging op het traject Utrecht-Den Bosch. En later op de dag was een kapotte bovenleiding oorzaak van ellende voor treinreizigers. Hoewel die twee zaken niets met elkaar te maken hebben, moeten reizigers er dus rekening mee houden dat vertragingen rond Utrecht in ieder geval tot het najaar vaker kunnen voorkomen.

Spaghetti

Dat heeft alles te maken met de werkzaamheden rond Utrecht Centraal, waarmee ProRail een einde wil maken aan het complexe spoor. "Die werkzaamheden gaan het hele jaar door en zijn in het najaar klaar."

Een megaproject, benadrukt Stassen. "Dat is voor mensen misschien moeilijk te beseffen. We moeten van de spaghetti van sporen weer asperges maken. De complexiteit moet eruit gehaald worden om de doorstroom te bevorderen."

Het komt erop neer dat het aantal wissels teruggebracht wordt. Maar omdat er ook nog aan de liggende wissels gewerkt wordt, zijn er minder wissels beschikbaar. Daardoor worden de wissels die er nog liggen belangrijker. 

"De wissel van vanochtend was een zogeheten koningswissel. Als daar iets mis mee gaat, heeft dat meer impact. De bijsturingsmogelijkheden zijn beperkter dan normaal, omdat er aan de sporen gewerkt wordt, maar we zitten erbovenop", aldus Stassen.

STER reclame