Van Manen bedankt de dansers van het Nationale Ballet (2012)
NOS Nieuws

Choreograaf Hans van Manen weigert Turkse eretitel

De Nederlandse choreograaf Hans van Manen weigert een ere-onderscheiding van de Turkse staat. Turkije wilde hem eren als "Choreograaf van de Eeuw", maar Van Manen neemt de titel niet aan.

Op NPO Radio 1 zegt Van Manen dat hij de prijs weigert "om de doodeenvoudige reden dat kranten worden gemuilkorfd en journalisten die gewoon hun werk doen in de gevangenis terechtkomen". De Nederlander keurt onder andere de arrestatie van de Nederlandse columniste Ebru Umar in Turkije af.

Van Manen zegt dat hij de afwijzing van de prijs vooral voor zichzelf belangrijk vond. Hij zegt geen signaal af te willen geven met zijn afwijzing. Van Manen wilde er naar eigen zeggen eigenlijk niet te veel aandacht aan besteden. Wel betreurt hij dat zijn dansgroep en de directie van de prijs door zijn actie mogelijk gedupeerd zijn.

Hans van Manen (83) is een van de meest vooraanstaande Nederlandse choreografen. Ook internationaal geniet hij grote roem. Hij werkte de afgelopen zestig jaar bij het Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet. In 2007 werd Van Manen Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor "verdiensten van zeer exceptionele aard".

Persvrijheid

De persvrijheid in Turkije staat al langer onder druk. Een maand geleden werd Can Dündar, de hoofdredacteur van het Turkse dagblad Cumhuriyet, veroordeeld voor het openbaar maken van staatsgeheimen, spionage en hulp aan terroristen. Dündar kreeg een celstraf van vijf jaar en tien maanden.

De Nederlands-Turkse columniste Ebru Umar werd in Turkije gearresteerd nadat zij zich op Twitter kritisch had uitgelaten over de Turkse president Erdogan. Na haar arrestatie mocht ze Turkije enige tijd niet verlaten. Umar is sinds begin mei weer terug in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl