NOS Nieuws

Kevin Goes liet zijn paspoort kopiëren en had ineens twee huurhuizen

Je paspoort afgeven bij een hotel of camping om te laten kopiëren. Het gebeurt als we op vakantie gaan, maar dat is niet zonder risico, waarschuwt de ANWB. Kevin Goes (30) werd tijdens een zonvakantie ook slachtoffer van identiteitsfraude.

In 2014 ging Goes naar Turkije. Bij het inchecken in het hotel gaf hij zijn paspoort af en liet hem daar een dag liggen. Een half jaar later begonnen de problemen. "Ik kreeg allemaal brieven thuis die aan mij gericht waren, maar waar ik niets mee te maken had."

100 procent zekerheid dat de identiteitsfraude komt door de vakantie in Turkije, heeft hij niet. Wel een zeer sterk vermoeden. Vrijwel alle persoonlijke informatie klopte op het neppaspoort. Alleen de foto was anders.

De niet-bestaande Kevin Goes had een foto van zichzelf op het paspoort geplakt. In tegenstelling tot de echte Goes was het een donkere man. Ook de lengte klopte niet: Goes is 1,73 meter, de andere man 1,85 meter.

  • Privefoto
    Het bewerkte paspoort van Kevin Goes
  • Privéfoto
    Kevin Goes

Goes kreeg een incassobureau achter zich aan. "Het ging om een huurachterstand die ik had bij een woning in Dordrecht, waar ik zelf nooit gewoond had. Ik dacht dat het een grap was. Maar omdat het om 13.000 euro ging, ben ik toch maar gaan checken hoe dat huis op mijn naam kwam te staan."

Dat was snel geregeld. Goes belde met het incassobureau en al snel kon hij duidelijk maken dat hij niet de Kevin Goes was met de hoge schuld. Kort daarna volgde een tweede zaak. Dit keer vanuit Amsterdam, maar wel weer over een huurschuld van 3000 euro. "Ik heb tot de rechter aan toe moeten bewijzen dat ik mezelf was. Kort voor de uitspraak, werd de zaak ingetrokken. Daar zijn maanden overheen gegaan."

Goes is door de incidenten voorzichtiger geworden. "In mijn achterhoofd zit altijd het idee dat mijn persoonlijke gegevens in verkeerde handen kunnen vallen. Ik ben veel alerter."

Wat kun je doen?

Voor Mike Pinckaers van de ANWB komt de situatie van Kevin bekend voor. "Bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude worden jaarlijks honderden van zulke gevallen gemeld."

Pinckaers adviseert je burgerservicenummer af te schermen, wanneer er een kopie moet worden gemaakt van je identiteitsbewijs. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een speciaal afdekhoesje of de Kopie ID-app te gebruiken. "En je paspoort of identiteitskaart door iemand lange tijd laten achterhouden, moet je sowieso niet doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl