NOS Nieuws

Sudan levert verdachte mensensmokkelaar uit aan Italië

Een Eritrese mensensmokkelaar is op verzoek van het OM in Rome uitgeleverd aan Italië. Hij wordt ervan verdacht de spil te zijn in een netwerk dat verantwoordelijk is voor het smokkelen van duizenden migranten en vluchtelingen naar Europa.

De BBC schrijft dat één van de transporten die Mered Medhanie heeft geregeld in een drama is geëindigd: de boot zonk en 359 opvarenden verdronken. Er zaten in totaal toen zo'n 500 passagiers aan boord.

Overlevenden zeiden dat de boot veel te vol zat en dat een aantal opvarenden een vuur hadden gemaakt aan dek om de aandacht te trekken van andere schepen. Maar het ging mis en het dek vloog in brand waardoor het schip uitbrandde en zonk.

5000 euro

Mered Medhanie werd in mei aangehouden in Sudan. Gisteren werd hij naar Rome gebracht.

Volgens Italiaanse kranten moest iedere passagier die uit Afrikaanse landen naar Noord-Europa, wilde reizen meer dan 5000 euro betalen. In Libië werden lokale autoriteiten omgekocht.

Ook werden smokkelaars gearresteerd. Vanuit Nederland zou er in 2014 40.000 euro per persoon overgemaakt zijn aan de autoriteiten in Tripoli om de mensensmokkelaars weer vrij te krijgen.

Het zou de eerste keer zijn sinds de vluchtelingencrisis drie jaar geleden begon dat een leider van een grote bende mensensmokkelaars in Afrika is aangehouden en naar een rechtbank in een Europees land wordt gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl